ONU cere moratoriu pentru anumite sisteme de inteligenţă artificială, cum sunt cele de recunoaştere facială

recunoastere faciala sistem Foto: Kaspersky.com

ONU îndeamnă miercuri la impunerea unui moratoriu anumitor sisteme ale inteligenţei artificiale – precum cele de recunoaştere facială -, până la implementarea unor garanţii în vederea apărării drepturilor omului, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

”Tehnologiile inteligenţei artificiale pot avea efecte negative, chiar catastrofale, dacă sunt folosite fără să se ţină în mod suficient cont de modul în care afectează drepturile omului”, avertizează Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

Comentariile sale au venit în contextul unui nou raport al ONU care examinează modul în care țările și companiile s-au grăbit să aplice sisteme de IA care afectează viața și mijloacele de trai ale oamenilor fără a stabili garanții adecvate pentru a preveni discriminarea și alte daune, potrivit news.yahoo.com.

Ea nu a cerut o interdicție totală a tehnologiei de recunoaștere facială, dar a spus că guvernele ar trebui să oprească scanarea caracteristicilor oamenilor în timp real, până când vor putea arăta că tehnologia este corectă, nu va discrimina și nu respectă anumite standarde de confidențialitate și protecție a datelor.

Foto: Kaspersky.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *