OpenAI intenționează să devină o companie care realizează profit și caută o nouă finanțare de 6,5 miliarde de dolari / Entitatea non-profit va continua să existe

chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

OpenAI se pare că merge mai departe cu planurile de a deveni o companie cu scop lucrativ, în timp ce mai multe personalități au părăsit dezvoltatorul ChatGPT după plecarea surprinzătoare a directorului său tehnologic, Mira Murati, relatează The Guardian.

Potrivit rapoartelor, compania de pornire din San Francisco se pregătește să își schimbe structura corporativă în timp ce caută o nouă finanțare de 6,5 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline).

În conformitate cu modificările, OpenAI va deveni o corporație de beneficii cu scop lucrativ – o entitate care realizează profituri, dar este angajată față de binele social și public – care nu va mai fi controlată de consiliul său nonprofit, a raportat Reuters.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

OpenAI a refuzat să comenteze detaliile rapoartelor, dar un purtător de cuvânt a declarat că entitatea nonprofit va continua să existe.

„Rămânem concentrați pe construirea inteligenței artificiale în beneficiul tuturor și lucrăm cu consiliul nostru pentru a ne asigura că suntem cel mai bine poziționați pentru a reuși în misiunea noastră. Entitatea nonprofit este esențială pentru misiunea noastră și va continua să existe”, a declarat purtătorul de cuvânt.

OpenAI a fost înființată ca organizație nonprofit în 2015, iar patru ani mai târziu a adăugat o filială cu scop lucrativ în care Microsoft este cel mai mare investitor. Pe site-ul său, OpenAI își descrie structura ca fiind „un parteneriat între organizația noastră nonprofit inițială și o nouă ramură cu profit plafonat”.

Se pare că dezvoltatorul ChatGPT, al cărui CEO, Sam Altman, a devenit numele asociat cu  boom-ului inteligenței artificiale, se îndreaptă spre o nouă evaluare de 150 de miliarde de dolari în cadrul noii strângeri de fonduri, în mare parte în linie cu cea a Uber. Apple și producătorul de cipuri Nvidia sunt printre companiile citate în rapoarte ca potențiali investitori în noua rundă de finanțare.

Progresele înregistrate de OpenAI în atingerea obiectivului său de a crea inteligență generală artificială – pe care o descrie ca fiind „sisteme AI care sunt, în general, mai inteligente decât oamenii” – au alarmat foștii angajați. William Saunders, un inginer de cercetare care a părăsit OpenAI în acest an, a declarat că a demisionat deoarece „și-a pierdut încrederea” că aceasta va lua decizii responsabile cu privire la AGI, în timp ce un fost cercetător principal în domeniul siguranței în cadrul companiei, Jan Leike, a afirmat în mai că OpenAI a acordat prioritate „produselor strălucitoare” în detrimentul siguranței.

Răspunzând la comentariile lui Leike pe X la momentul respectiv, Altman a scris: „Are dreptate, mai avem multe de făcut; ne angajăm să o facem”.

Rapoartele privind procesul de restructurare corporativă, care ar putea dura până anul viitor, au venit în timp ce mai mulți membri ai personalului tehnic superior și-au anunțat plecările. Murati – care a fost capul de afiș al lansării în mai a modelului GPT-4o al OpenAI – a anunțat miercuri că pleacă. De asemenea, ea a petrecut o scurtă perioadă de timp în calitate de CEO temporar al OpenAI în noiembrie anul trecut, când Altman a fost concediat și apoi repus în funcție de consiliul organizației non-profit.

Câteva ore mai târziu, alți doi colegi, Barret Zoph și Bob McGrew, au demisionat, de asemenea, potrivit unei postări a lui Altman pe platforma de social media X. Zoph deținea titlul de vicepreședinte pentru cercetare, iar McGrew era director de cercetare.

„Mira, Bob și Barret au luat aceste decizii independent unul de celălalt și pe cale amiabilă, dar momentul deciziei Mira a fost de așa natură încât a avut sens să facem acum toate acestea deodată, astfel încât să putem lucra împreună pentru o trecere fără probleme la următoarea generație de conducere”, a scris Altman.

El a adăugat că schimbările de conducere, cum ar fi plecarea lui Murati, au fost o „parte naturală a companiilor”, adăugând: „Evident, nu voi pretinde că este firesc ca aceasta să fie atât de abruptă, dar nu suntem o companie normală”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: