Operatorul de cinematografe Cineworld, care deține în România rețeaua Cinema City, a abandonat proiectul care viza vânzarea operaţiunilor din Europa de Est şi Israel

scaune cinema Sursa foto: Pexels

Operatorul britanic de cinematografe Cineworld, proprietarul lanţului Cinema City din România, a anunţat marţi că a abandonat proiectul care viza vânzarea operaţiunilor din Europa de Est şi Israel, precizând că ofertele pe care le-a primit nu s-au ridicat la valoarea cerută de creditorii săi, transmite Reuters, potrivit Agepres.

Cineworld, al doilea mare operator de cinematografe din lume după AMC Entertainment, a decis în luna septembrie 2022 să îşi plaseze cea mai mare parte a afacerilor sale sub sub protecţia Legii falimentului din SUA.

Însă, operaţiunile Cineworld din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România şi Israel, regrupate sub umbrela diviziei „Rest of World”, nu se află sub protecţia US Chapter 11 iar în anul 2021 au fost responsabile pentru aproximativ 13% din veniturile grupului.

La începutul acestei luni, Cineworld a renunţat de asemenea la vânzarea afacerilor din Marea Britanie, SUA şi Irlanda deoarece nu a reuşit să găsească un cumpărător. Ulterior, compania a dezvăluit un plan de reorganizare destinat să reducă datoriile cu aproximativ 4,53 miliarde de dolari.

Activele est europene ale Cineworld regrupează 112 dintre cele aproximativ 751 de săli de cinema ale grupului britanic, cu operaţiuni în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Israel. Cele mai importante active ale Cineworld sunt însă cele 511 de săli de cinema ale diviziei Regal din SUA, care au fost achiziţionate în 2016 pentru 3,6 miliarde de dolari.

Pandemia de Covid-19 a dus la închiderea sălilor de cinema din întreaga lume şi a afectat serios producţia cinematografică iar Cineworld nu a revenit încă la nivelul anterior pandemiei. În 2019, segmentul Rest of the World din cadrul Cineworld, adică tocmai operaţiunile care sunt avute în vedere pentru o vânzare, a înregistrat un profit operaţional de 124 milioane de dolari. Anul trecut, aceleaşi operaţiuni au generat pierderi de 23 de milioane de dolari, după un rezultat negativ de 172 milioane de dolari în 2020.

Cinema City este cel mai mare operator de cinematografe din România şi face parte din Cineworld Group, al doilea mare lanţ de cinematografe pe plan mondial. Cinema City România operează 27 de multiplexuri, cu un total de 247 de săli, în 20 oraşe din ţară: Bucureşti, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *