Opinie G4Food: Cum a folosit Horia Constantinescu funcția în stat ca trambulină politică și a decredibilizat un sector economic vital pentru România

G4Food mart. 28, 2024 0 comentarii
Horia Constantinescu, presedinte ANPC Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Horia Constantinescu a renunțat joi dimineață la conducerea Protecției Consumatorului după ce a declanșat la nivel național isteria ”puiului galben”, prin care a lovit în credibilitatea producătorilor români din sectorul avicol. După ce a folosit funcția în stat ca trambulină politică pentru Primăria Constanța, el și-a lăsat o portiță de revenire, ca șef la ANPC județean. Comportamentul său instituțional este însă intolerabil pentru un stat membru UE, iar Horia Constantinescu nu mai are ce căuta la conducerea unei instituții care trebuie să fie în slujba consumatorului român și nu a interesului personal sau de grup.

Fostul președinte s-a remarcat public prin acțiuni și decizii dubioase împotriva anumitor companii active în România, cu precădere în domeniul agroalimentar. Horică, zmeul de la Protecția Consumatorului, a închis într-o veselie numeroase magazine din toată țara și a aplicat amenzi astronomice, fără să convingă actorii de pe lanțul alimentar că aceste sancțiuni erau pe deplin meritate.

Mai mult, existau suspiciuni rezonabile că omul lovea premeditat în anumite ținte: afaceri aflate sub franciza unor companii mamă occidentale. Nu de puține ori, în ieșirile sale publice, H.C. certa țările vestice in corpore, arăta cu degetul spre fundalul cultural-anteprenorial vestic, folosind ca pretext cazul concret al firmei sancționate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rădăcinile acestei atitudini anti-occidentale, care răzbătea în mod vizibil în postările pe Facebook ale fostului șef de la Protecția Consumatorului, sunt, cu siguranță, în genealogia, inclusiv ideologică, a acestuia: este nepotul lui Miron Constantinescu, mare ștab comunist, „primul boss roșu al ziarului Scânteia”.

Șefia la Protecția Consumatorului, susținut fiind de PSD, i-a asigurat lui Horia Constantinescu o poziție excelentă de tragere cu obuze ideologice, depășindu-și rolul strict instituțional și legal. A acționat pe linia: „noi, românii” și „ei, vesticii”, de parcă în 2007 România nu ar fi devenit membru al Uniunii Europene!

Poziționarea ideologică l-a condus la momentul stupefiant în care s-a transformat în promotor al pensiunii „Ferma Dacilor”, cu vreo câteva luni înainte ca aceasta să fie distrusă de un incendiu, neavând autorizație de construcție și aprobare de funcționare de la ISU. Nu, președintele Protecției Consumatorilor din România și din nicio altă țară europeană nu are voie să promoveze public unități de alimentație pe care este obligat să le controleze!

Evoluția în plan public a lui Horia Constantinescu a atins paroxismul miercuri, 27 martie, când a făcut pe Facebook afirmații care au lovit puternic întreg sectorul avicol din România: puii sunt îngălbeniți prin hrană aditivată, (adică ceva foarte grav, după cum lăsa omul să se înțeleagă, deși aditivii respectivi sunt acceptați de legislația europeană), iar carnea și ouăle de pasăre colcăie de Salmonella, o bacterie, de regulă, periculoasă pentru sănătatea umană (deși nu întotdeauna prezența bacterie pune în pericol sănătatea umană).

Citește integral pe G4Food.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: