Orange și Vodafone anunță că au realizat în România primele apeluri 4G printr-o tehnologie ce presupune hardware comun și software propriu

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

Operatorii de telecomunicații Orange și Vodafone au anunțat, luni, că au realizat în România primele apeluri 4G, pe o rețea de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, care presupune folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud.

Proiectul pilot a fost derulat într-o zonă rurală din apropierea Bucureștiului.

În luna februarie a acestui an cele două companii au anunțat că vor construi o rețea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de rețele mobile.

Tehnologia Open RAN decuplează funcționalitățile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanță a stațiilor de bază mobile cu noi caracteristici și servicii, mai rapid și mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a rețelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator își gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-și autonomia și diferențierea în timp ce costurile de operare a rețelei sunt împărțite.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange și Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectați individual, pentru a demonstra beneficiile unei rețele de acces radio virtualizate, bazate pe interfețe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanță.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franța, dar și pe experiența obținută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit același concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluție comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea și scalarea software-ului RAN, dar și servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locație rurală, Orange și Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată și validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea și evitând, în același timp, nevoia de soluții mai complexe din punct de vedere operațional.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste rețelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului și deschide calea către rețele complet automatizate și inteligente.”

Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referință pentru extinderea rețelelor mobile către comunitățile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferențiate clienților noștri.”

Open RAN oferă avantaje semnificative față de partajarea tradițională a rețelei. Folosind o rețea de acces radio deschisă și virtualizată și bazându-se pe software și hardware dezagregate, Vodafone și Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menținând în același timp la un nivel scăzut consumul de energie și costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe același hardware, oferind diferențiere operațională și independență.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Nasol. ‘Software _propriu’ inseamna ‘un bit la mine, unul la tine’. Inverificabil, prin definitie, potential maxim de abuz.

    Altfel spus, pregatiti-va sa va fie vandute conversatiile, oficial, care si ‘anonimizate’, ML-ul le dezleaga mai ceva ca Mama Omida.

    Nu-i Open-Source pan’ la capat, degeaba.

    Business-ul ar trebui facut din munca bruta, hardware si competitie reale, nu PR si fairy powders.

    La final de zi, cui ii pasa ? Oricum va pozeaza iPhone-ul in infrared de 3x/s.

    + de asta, un oligopol odios. Zero capitalism.

    • Hai să mai și gândim! Oricine ar proceda la fel, mai ales
      când ai de-a face cu un Digi sau un Telekom care oferă marea cu sarea pe 2 euro. Și de ce nu, ca să nu ai atâtea antene urâte peste tot X2, ori discuții legate de radiații X2 etc. etc. Ce să asculte de la mine, de la tine…?!

  2. Mda…mare lucru, ce sa zic…mai bine si-ar repara reteaua Vodafone…ca a ajuns il ultimul hal ! Viteze de tot kkt-ul la internet, semnal praf si aplicatie de tot rahatul ! Abia astept sa ma mut la Telekom !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *