Wuhan, cel mai mare oraș din centrul Chinei, a cerut în mod public ca sute de companii locale să își plătească datoriile, într-o acțiune extrem de rară care evidențiază situația financiară dezastruoasă cu care se confruntă multe dintre administrațiile municipale din țară, pe fondul incertitudinii economice, scrie CNN.
Biroul de finanțe al orașului a anunțat în ziarul oficial Changjiang Daily, că un total de 259 de companii și entități îi datorează împreună peste 100 de milioane de yuani (14 milioane de dolari). Acesta le-a îndemnat să își plătească datoriile restante cât mai curând posibil.
Printre debitori sau garanți se numără companii de stat sau private, departamente guvernamentale și grupuri de reflecție, potrivit presei oficiale.
Biroul de finanțe a declarat că nu a reușit să colecteze datoriile și că oferă recompense oricui poate furniza informații utile despre activele financiare ale debitorilor.
Anunțul public al orașului Wuhan, care s-a aflat în epicentrul pandemiei Covid-19, este extrem de neobișnuit și subliniază provocările fiscale cu care se confruntă administrațiile locale din China.
Campania “zero-Covid” a liderului chinez Xi Jinping a epuizat bugetele multor orașe și provincii, după ce acestea au cheltuit miliarde de dolari pentru închideri frecvente ale Covid, teste în masă și centre de carantină înainte de schimbarea de politică din decembrie anul trecut. O prăbușire a pieței imobiliare a agravat problema, deoarece guvernele locale se bazează în mare măsură pe veniturile din vânzarea de terenuri.
Analiștii estimează că datoriile guvernamentale restante ale Chinei au depășit anul trecut 123.000 de miliarde de yuani (18.000 de miliarde de dolari), din care aproape 10.000 de miliarde de dolari reprezintă așa-numita “datorie ascunsă” datorată de platformele riscante de finanțare ale guvernelor locale.
Din cauza restrângerii bugetelor, unele orașe au tăiat deja beneficiile medicale pentru persoanele în vârstă, ceea ce a declanșat proteste. Alte servicii vitale sunt în pericol.
Anunțul de colectare a datoriilor de la Wuhan a venit la doar câteva zile după ce autoritățile din Kunming, capitala provinciei Yunnan, s-au străduit să strângă suficienți bani pentru a plăti ceea ce le datorau deținătorilor de obligațiuni. Yunnan este una dintre cele mai îndatorate provincii din țară, raportul dintre datoriile restante și veniturile fiscale atingând peste 1.000% anul trecut.
Wuhan și Kunming nu sunt singurele administrații municipale care dezvăluie amploarea problemelor legate de datoriile lor. Guizhou, una dintre cele mai sărace provincii din China, și-a recunoscut public în aprilie înfrângerea în încercarea de a-și rezolva situația financiară și a cerut ajutorul Beijingului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.