Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului: Piața internațională a vinului și-a revenit în 2021, iar exporturile au atins cel mai ridicat nivel din istorie

Vin Sursă foto: Unsplash

După un an 2020 perturbat de pandemie, piaţa internaţională a vinului şi-a revenit în 2021 graţie ridicării progresive a restricţiilor sanitare, astfel încât exporturile au atins cel mai ridicat nivel din istorie, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului (OIV), informează AFP, citat de Agerpres.

În frunte cu vinurile spaniole, volumul global al exporturilor de vin a stabilit un nou record de 111,6 milioane de hectolitri, cu 4% mai mult decât în 2020, continuând o dinamică de creştere înregistrată în ultimul deceniu şi depăşind chiar nivelul de dinaintea pandemiei, în 2019.

Mai mult, în termeni de valoare, exporturile mondiale de vin au ajuns anul trecut la 34,3 miliarde de euro, în creştere cu 16% comparativ cu 2020, graţie în special vinurilor şi şampaniei produse în Italia şi Franţa, precizează OIV în raportul său anual publicat miercuri.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În ceea ce priveşte producţia mondială de vin, cifrele OIV arată că aceasta a rămas relativ stabilă în 2021, cu o scădere de doar 1%, sau trei milioane de hectolitri, până la 260 de milioane de hectolitri. Însă pentru doi din cei mai mari producători europeni de vin, Franţa şi Spania, 2021 a fost un dezastruos, în condiţiile în care producţia Franţei a scăzut cu 19%, iar cea a Spaniei cu 14%

Pe de altă parte, producţia de vin a României a crescut anul trecut cu 16% până la 4,5 milioane de hectolitri, ceea ce o plasează pe locul 12 la nivel mondial, la egalitate cu Rusia.

Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului (OIV) avertizează că scenariul pentru 2022 este incert din cauza provocărilor ridicate de continuarea pandemiei de Covid-19 şi războiul din Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor mondiale şi a perturbat lanţurile de aprovizionare. OIV reaminteşte faptul că Rusia a fost în 2021 al 10-lea cel mai mare importator mondial de vin, fiind responsabilă pentru aproximativ 2% din importurile mondiale de vin, şi a opta mare piaţă a vinului în termeni de vânzări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: