OUG controversat pentru introducerea semnăturii electronice în relația dintre angajat și angajator. Un expert în e-guvernare avertizează că e făcută cu dedicație pentru câțiva jucători din piață

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență privind utilizarea semnăturii electronice în relația dintre angajat și angajator, potrivit site-ului executivului. Pe site-ul guvernului este postat doar textul proiectului de OUG, nu și textul final adoptat în ședință, iar expertul în e-guvernare Andrei Nicoară avertizează că o prevedere din proiect înseamnă că doar câteva companii din piață pot furniza unul dintre servicii.

Mai precis, e vorba despre prevederea din proiectul de OUG care arată că angajatorii sunt obligați să utilizeze sigiliul electronic calificat dacă vor să utilizeze semnătura electronică în raporturile cu angajații. Andrei Nicoară arată că prevederea nu exista în proiectul de lege similar, fiind introdusă ulterior în proiectul de OUG.

Prevederea din proiectul de OUG:

  • Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțite de marca temporală electronică sau marcă temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor / documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă, în condițiile stabilite prin regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, potrivit legii.

Citește aici Proiectul de OUG privind semnătura electronică 

Expertul Andrei Nicoară scrie că sigiliul electronic calificat e oferit în România de doar câteva companii: ”Sigiliul calificat există în România în oferta Certsign ( doar cu ofertă personalizată, anul trecut era 240 euro/an), la Digisign este 100 euro/an, la Trans Sped 110 euro/an”.

”Astăzi ar putea să fie adoptată în Guvern o formă de OUG, teoretic dedicată digitalizării documentelor de muncă, dar practic exemplificarea metodei prin care hoții fură jackpot-ul… Dar jackpot-ul e mare … de 4x prețul unui certificat calificat și eliminarea furnizorilor europeni care au probleme în înțelegerea extraselor emise de ONRC și evită sau descurajează prin preț emiterea de sigilii electronice”, a scris Andrei Nicoară pe Facebook.

Proiectul de ordonanța de urgență a fost prezentat de guvern ca unul care ar urma să elimine birocrația din relația angajator-angajat.

Firma Certsign este controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu (grupul UTI, implicat în contracte majore în sistemul de securitate națională), firma Trans Sped SRL controlată de Paul Sîrbu, fost consilier al ex-directorului SIE Ioan Talpeș, iar Digisign i-a aparținut lui Verestoy Attila, care a cedat-o oamenilor de afaceri Sabău Silviu Dorinel și Szavu Iosif.

Postarea integrală a lui Andrei Nicoară:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asta e Romania!
    Daca eu am cont de autentificare VPN catre LAN-ul angajatorului de ce mai am nevoie de Certificat Digital???
    Asta imi aduce aminte de obligativitatea de a aduce copia dimplomelor de absolvent universitate autentificate la Notariat la angajator.. WTF??!?!
    Unii castiga nefacand #nimic.
    Exact ca si TAXA de Pod de la Fetesti de pe Autostrada.
    Daca eu platesc Vigneta de ce-mi pasa mie, persoana fizica, de podurile lor??
    Constitutia țarii e mai tare decat orice lege.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.