Pandemia a influențat piața chiriilor. Ce sume se cer în marile orașe din țară pentru locuințele disponibile? (Analiză)

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noul sistem de muncă la distanță impus în pandemie și lansarea cursurilor online au avut impact și asupra pieței chiriilor, arată analiza trimestrială a portalului Imobiliare.ro. Specialiștii constată că noile tendințe din piața muncii par să se fi perpetuat, iar datele centralizate de Analize Imobiliare relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai scăzut comparativ cu anul anterior la nivelul a șase mari centre regionale monitorizate.

Cum au evoluat prețurile în marile orașe din țară

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,5 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 5,1% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se află Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 6,6%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6%), Timișoara (6,2
euro pe metru pătrat, în scădere cu 3,2%) și, respectiv, Constanța (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,7% față de anul anterior).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De la un trimestru la altul, piața a evoluat diferit în cele șase orașe. “În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în București, Iași și Constanța pot fi observate, în T2 2021, curbe de scădere vizibil mai pronunțate decât în celelalte trei mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Acest fapt ce poate fi explicat, în București și Constanța, prin tendința de majorare a cererii, iar în Iași, prin cea de aliniere a prețurilor la nivelul celorlalte mari orașe. În mod interesant, în celelalte trei mari centre regionale monitorizate constant de Analize Imobiliare, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, pretențiile proprietarilor care aveau locuințe disponibile spre închiriere s-au menținut mai mult sau mai puțin stabile comparativ cu trimestrul anterior. Raportat la perioada similară a anului trecut, de remarcat este că trei dintre cele șase mari centre regionale supuse analizei au consemnat creșteri, în vreme ce, în celelalte trei, au avut loc scăderi”, notează consultanții de la Imobiliare.ro.

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 250 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună
pentru una tricamerală. În mod interesant, Timișoara continuă să ocupe ultimul loc în clasamentul chiriilor din marile orașe, cu 200 de euro pe lună pentru o garsonieră, 300 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 350 de euro pe lună pentru trei camere.

 

Sursa imagine: Imobiliare.ro

 

A scăzut interesul pentru chirii

În perioada aprilie-iunie, aproximativ 61.900 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe Imobiliare.ro, în scădere cu 8% față de intervalul similar din 2020. “De remarcat este că cinci dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat scăderi la acest capitol – un avans având loc într-o singură situație”, notează analiza. Diminuări ale interesului pe acest segment de piață au avut loc, astfel, în Timișoara (-27%), Iași (-21%), Cluj-Napoca (-12%), Brașov (-12%) și,  respectiv, București (-7%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde interesul pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 19% comparativ cu cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi pus și pe seama unei majorări a cererii la început de sezon estival.

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 37.100 de potențiali chiriași în T2 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 7.400 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Cluj-Napoca (cu 5.200), Timișoara (5.000), Brașov (cu 3.900) și, respectiv, Iași (cu 3.300 de potențiali clienți).

Cum a evoluat oferta de locuințe disponibile

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T2 2021, cu 26% mai ridicată – aceasta ajungând la peste 26.250 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în trei dintre marile centre regionale analizate, în frunte cu Bucureștiul, unde a fost consemnat un avans anual de 28%, până la 14.270 de anunțuri. În Timișoara, pe de altă parte, a avut loc o
creștere anuală de 15% (până la aproape 3.700 de oferte), iar în Cluj-Napoca, un plus de 2% (până la aproape 3.000 de anunțuri).

Cel mai semnificativ recul în piață, în cuantum de 8%, a avut loc în Constanța, unde trimestrul trecut erau disponibile doar 970 de proprietăți de închiriat. În Brașov, pe de altă parte, oferta pe acest segment de piață s-a diminuat cu 5% în ultimele 12 luni, până la puțin peste 1.600 de oferte. Cea mai mică marjă de creștere, respectiv 2%, a fost consemnată în Iași, unde numărul total de
anunțuri a fost de 1.900.

O tendință generală de scădere poate fi observată în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce depășește pragul de 14.500 la nivelul marilor orașe, un minus de 23% față de perioada similară din 2020, potrivit raportului imobiliar. În acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în Cluj-Napoca (-28%), Timișoara (-12%), Iași (-19%), Brașov (-16%) și, respectiv, Constanța (-24%). În București, pe de altă parte, acest indicator a consemnat un avans ușor, în cuantum de 3%, în perioada analizată. Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat la 7.910 în Capitală, 2.000 în Cluj-Napoca, 1.880 în Timișoara, 1.150 în Iași, 1.010 în
Brașov și 580 în Constanța.

Colliers estimează creșterea nivelului chiriilor în anii următori

Nivelul chiriilor va crește în următorii ani în România, dar și în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, estimează un studiu realizat de Colliers în colaborare cu Greenberg Traurig şi Kinstellar. Conform datelor citate de Agerpres, cei mai importanţi factori care influențează acest trend sunt rata supraaglomerării şi creşterea preţurilor imobilelor tranzacţionate. În Bucureşti, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară, în timp ce chiriile din Praga sunt cu peste 40% mai ieftine decât un credit ipotecar, se precizează în documentul redactat de Colliers.

România are cea mai mare rată de supra-aglomerare din UE şi, chiar dacă procentul proprietarilor este foarte ridicat (96% dintre oameni deţin casa sau apartamentul în care locuiesc), creşterea preţurilor locuinţelor şi a costurilor de construcţie limitează posibilitatea deţinerii unei locuinţe mai mari şi va susţine evoluţia pieţei închirierilor, potrivit analizei “The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?” realizate de Colliers în colaborare cu Greenberg Traurig şi Kinstellar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: