Paradoxul pieței muncii în SUA: Concedierile se răspândesc, dar unii angajatori nu pot angaja suficient de repede (analiză CNBC)

joburi, loc de munca, recrutare

Reducerile de locuri de muncă sunt în creștere la unele dintre cele mai mari companii americane, dar altele încă se străduiesc să angajeze muncitori, ca urmare a oscilațiilor nebănuite ale priorităților consumatorilor de când a început pandemia Covid în urmă cu trei ani, arată o analiză CNBC.

Giganții din domeniul tehnologiei Meta, Amazon și Microsoft, alături de companii care variază de la Disney până la Zoom, au anunțat reduceri de personal în ultimele săptămâni. În total, angajatorii cu sediul în SUA au redus aproape 103.000 de locuri de muncă în ianuarie, cele mai multe din septembrie 2020, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de firma de outplacement Challenger, Gray & Christmas.

Între timp, angajatorii au adăugat 517.000 de locuri de muncă luna trecută, de aproape trei ori mai multe decât se așteptau analiștii. Acest lucru indică o piață a forței de muncă care este încă strânsă, în special în sectoarele de servicii care au fost afectate puternic la începutul pandemiei, cum ar fi restaurantele și hotelurile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Această dinamică face și mai greu de prezis traiectoria economiei americane. Cheltuielile de consum au rămas robuste și i-au surprins pe unii economiști, în ciuda vânturilor din față, cum ar fi ratele mai mari ale dobânzilor și inflația persistentă.

Toate acestea fac parte din “moștenirea de ciudățenie” a pandemiei Covid, a declarat David Kelly, strateg șef global la J.P. Morgan Asset Management.

Biroul de Statistică a Muncii este programat să publice următoarea salarizare non-agricolă pe 3 martie.

Unii analiști și economiști avertizează că slăbiciunea din anumite sectoare, tensiunile asupra bugetelor gospodăriilor, reducerea economiilor și ratele ridicate ale dobânzilor ar putea amplifica și mai mult slăbiciunea locurilor de muncă în alte sectoare, mai ales dacă salariile nu țin pasul cu inflația.

Salariile pentru lucrătorii din industria de agrement și ospitalitate au crescut la 20,78 dolari pe oră în ianuarie, de la 19,42 dolari cu un an înainte, potrivit celor mai recente date ale Biroului de Statistică a Muncii.

“Există o diferență între a spune că piața forței de muncă este strânsă și că piața forței de muncă este puternică”, a spus Kelly.

Mulți angajatori s-au confruntat în ultimii ani cu dificultăți în atragerea și păstrarea personalului, printre provocări numărându-se nevoile de îngrijire a copiilor lucrătorilor și locurile de muncă concurente care ar putea avea programe și salarii mai bune.

În condițiile în care ratele dobânzilor cresc și inflația se menține la un nivel ridicat, consumatorii ar putea să își retragă cheltuielile și să provoace pierderi de locuri de muncă sau să reducă nevoile de angajare în sectoare altfel înfloritoare.

“Când pierzi un loc de muncă, nu pierzi doar un loc de muncă – există un efect multiplicator”, a declarat Aneta Markowska, economist șef la Jefferies.

Asta înseamnă că, deși ar putea exista probleme în unele companii de tehnologie, acest lucru s-ar putea traduce prin scăderea cheltuielilor pentru călătorii de afaceri, sau dacă pierderea locurilor de muncă crește semnificativ, ar putea determina gospodăriile să se retragă brusc din cheltuielile pentru servicii și alte bunuri.

Unele dintre concedierile recente provin de la companii care și-au mărit personalul pe parcursul pandemiei, când munca la distanță și comerțul electronic erau mai importante pentru cheltuielile consumatorilor și ale companiilor.

Sectorul tehnologic “era un sector care se dezvolta cu orice preț, iar acum se maturizează puțin”, a declarat Michael Gapen, șeful departamentului de cercetare economică din SUA al Bank of America Global Research.

Alte companii continuă să adauge angajați. Boeing, de exemplu, plănuiește să angajeze 10.000 de persoane în acest an, multe dintre ele în producție și inginerie. De asemenea, va reduce aproximativ 2.000 de locuri de muncă la nivel corporativ, majoritatea în departamentele de resurse umane și finanțe, prin concedieri și uzură. Această creștere are ca scop să ajute gigantul aerospațial să crească producția de avioane noi pentru o revenire a comenzilor cu vânzări mari către companii aeriene precum United și Air India.

Companiile aeriene și cele aerospațiale au fost devastate la începutul pandemiei, când călătoriile s-au oprit, iar acum încearcă să recupereze întârzierile. Companiile aeriene încă se luptă pentru piloți, o lipsă care a limitat capacitatea, în timp ce cererea pentru experiențe precum călătoriile și mesele a crescut brusc.

Chipotle plănuiește să angajeze 15.000 de lucrători, în timp ce se pregătește pentru un sezon de primăvară mai aglomerat și pentru a-și susține expansiunea.

Întreprinderile mari și mici descoperă, de asemenea, că trebuie să crească salariile pentru a atrage și a păstra lucrătorii. Industriile care nu mai sunt pe placul consumatorilor și al altor întreprinderi, cum ar fi restaurantele și industria aerospațială, își refac forța de muncă după ce au renunțat la angajați. Walmart
a declarat că va crește salariul minim pentru angajații din magazine la 14 dolari pe oră pentru a atrage și a păstra lucrătorii.

Miner’s Hotel din Butte, Montana, a majorat salariul orar pentru menajere cu 1,50 dolari, ajungând la 12,50 dolari pentru acest post în ultimele șase săptămâni, din cauza ratei ridicate de rotație, a declarat Cassidy Smith, directorul general al hotelului.

Aeroporturile și concesionarii s-au grăbit, de asemenea, să angajeze lucrători în contextul revenirii călătoriilor. Aeroportul Internațional Phoenix Sky Harbor a organizat târguri lunare de locuri de muncă și oferă unor angajați burse de îngrijire a copiilor pentru a ajuta la angajare.

Aeroportul Internațional Austin-Bergstrom, unde programul pe locuri în acest trimestru a crescut cu 48% față de aceeași perioadă din 2019, a lansat o serie de inițiative, cum ar fi bonusuri de recomandare de 1.000 de dolari și stimulente de semnare și de păstrare a personalului recomandat.

De asemenea, aeroportul a majorat salariile orare pentru reprezentanții facilităților aeroportuare de la 16,47 dolari în 2022 la 20,68 dolari în 2023.

“Austin are un cost de trai ridicat”, a declarat Kevin Russell, adjunctul șefului de talente al aeroportului.

El a spus că retenția angajaților s-a îmbunătățit.

Cu toate acestea, electricienii, instalatorii și tehnicienii de încălzire și aer condiționat, în special, au fost dificil de reținut, deoarece pot lucra în alte locuri care nu sunt 24/7 și la un salariu mai mare, a spus el.

Noii lucrători ai multor companii trebuie să fie instruiți, un element care necesită mult timp pentru ca unele industrii să își revină, chiar dacă a devenit mai ușor să atragă noi angajați.

“Angajarea nu mai este o constrângere”, a declarat directorul general al Boeing, Dave Calhoun, în cadrul unei teleconferințe privind câștigurile din ianuarie. “Oamenii sunt capabili să angajeze persoanele de care au nevoie. Totul se rezumă la instruire și, în cele din urmă, la pregătirea lor pentru a face munca sofisticată pe care o cerem”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: