Parcuri fotovoltaice în loc de exploatări miniere: OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia anunță patru proiecte de 400 milioane de euro. 70% din investiție, finanțată prin Fondul de Modernizare

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto Pixabay

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 450 MW, anunță companiile. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar 70% din total va fi finanțat prin Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

„Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”, susține Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia, spune că CE Oltenia – cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe care vizează decarbonarea sistemului energetic și diversificarea mixului energetic al României “prin înlocuirea unităților pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz și proiecte de energie regenerabilă, în vederea menținerii în siguranță a sistemului energetic Național (SEN). Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce privește contribuția la tranziția energetică a României, cât și pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană.”

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia.
Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie integrată din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie pe bază de cărbune, dispunând de 9 grupuri energetice cu o capacitate instalată de 2.595 MW. Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) și Fondul Proprietatea (21,5%).

Sursa foto Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *