Parlamentul a redus pe repede-înainte pragul maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică, de la 1.300 lei la 900 lei. Furnizori: Măsura este discreționară și neconstituțională

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Parlamentarii au trecut pe repede-înainte o lege prin care au redus de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh prețul maxim de decontare pentru energia electrică cumpărată de furnizori și vândută clienților la preț plafonat. Un amendament depus în acest sens de PSD și PNL a trecut în mai puțin de 24 de ore prin procedura de la Camera Deputaților și acum proiectul cu amendamentul merge la promulgare. Furnizorii acuză că măsura este discreționară și neconstituțională, că întârzie revenirea pieței locale la condiții cât mai bune și competitive pentru clienți și că nu există niciun fundament juridic sau economic care să justifice un plafon a cărui consecință poate fi reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu, lung.

Amintim că prețul la energie electrică este plafonat la 1,3 lei/kWh, iar furnizorii primesc decontări de la bugetul de stat pentru energia cumpărată la preț mai mare decât prețul plafonat, în limita a 1.300 lei/MWh. Amintim și că Guvernul încă are întârzieri majore la plata decontărilor.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.153/2022, care prevede pragul de 1.300 de lei/MWh până la care furnizorii își pot deconta achizițiile de energie electrică, fusese retrimisă de Președinție pentru reexaminare. Însă parlamentarii PSD și PNL au depus un amendament care scade acest preț la 900 lei/MWh.

Parlamentarii au motivat inițiativa prin faptul că scăderea recentă a prețurilor la energie. Potrivit lor, „prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenței dintre prețul mediu de achiziție și componenta de achiziție a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”.

Anterior, și fostul ministru al Energiei Virgil Popescu vorbise despre reducerea acestui plafon. „Bugetul de stat decontează furnizorilor de energie electrică un preț maxim de achiziție de 1.300 lei/MWh, acolo cred că putem discuta și ne putem uita. OPCOM-ul mi-a trimis evoluția prețurilor medii pe primele luni ale anului și așteptăm și o evaluare din partea Autorității de Reglementare. Și cred că aici putem discuta, ținând cont de această dinamică a prețurilor, despre scăderea acestei limite de decont de 1.300 lei/MWh″, a spus fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, la jumătatea lunii mai.

Furnizorii au reacționat, însă, joi, și au transmis că sunt îngrijorați că se menține valabil acest plafon și că pragul chiar a fost scăzut. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie amintește că, încă de la instituirea acestui plafon, a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituției și regulamentele europene transpuse în legislația națională.

Potrivit furnizorilor, stabilirea unei valori de achiziție într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu. „Măsura vulnerabilizează inutil piața și siguranța în alimentare și va întârzia revenirea pieței locale la condiții cât mai bune și competitive pentru clienți”, spun ei.

„ACUE a propus decidenților eliminarea plafonului de decontare și realizarea de către ANRE a unei formule transparente de calcul a prețului de referință, pe baza contractelor existente, a cantităților alocate și a prețului mediu de pe piața spot, ca soluție viabilă care exprimă realitatea pieței, este predictibilă și transparentă pentru furnizori și pentru clienți”, arată furnizorii.

„Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preț mediu de achiziție fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale și, implicit, a evoluției pieței de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacțiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situația de a-și limita tranzacțiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preț stabilit în mod netransparent și nesustenabil, iar achizițiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienții afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură și la prețuri cât mai bune. Cea mai bună soluție este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluțiile pieței.” punctează Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, federație care reprezintă mari furnizori de energie cu un portofoliu de aproximativ 9 milioane de clienți.

ACUE afirmă că decizia Parlamentului descurajează realizarea de contracte pe termen lung – alocările stabilite prin mecanismul MACE, prin care furnizorii pot achiziționa energie electrică la prețul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori. Furnizorii trebuie să cumpere din piață restul de energie ca să acopere cererea clienților.

„Având în vedere posibilitatea ca prețul să varieze peste noul plafon stabilit la decontare, înseamnă că furnizorii trebuie să își asume, din nou, pierderi”, conchid aceștia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: