Patronatul Contabililor solicită încetarea reglementărilor haotice din sistemul RO e-TVA

Calcul economie contabilitate bani Sursa foto: Pixabay

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România își exprimă dezamăgirea profundă față de implementarea sistemului RO e-TVA, considerând că acesta ar trebui desființat, potrivit unui comunicat de presă al patronatului.

„Dacă autoritățile fiscale insistă asupra implementării decontului de TVA precompletat, ne-am fi așteptat ca sumele prezumate de autorități privind TVA de plată sau TVA de recuperat să fie asumate de acestea. Totuși, aceste valori, în special TVA de plată solicitată de autoritatea fiscală de la contribuabili, nu sunt asumate de autorități, fapt care arată că acest sistem nu poate funcționa eficient. Recentul act normativ propune un decont de TVA precompletat care cuprinde doar primele 36 de rânduri, omițând secțiunea esențială privind TVA de plată sau de recuperat. Aceasta denotă o lipsă de asumare a răspunderii de către autorități”, transmite Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.

„Este foarte important să ne exprimăm dezaprobarea fermă cu privire la contextul impus mediului de afaceri și raportul de forțe inechitabil dintre responsabilitatea autorității fiscale și cea a contribuabililor. Este inacceptabil ca autoritățile fiscale să nu își asume responsabilitatea pentru valorile prezumate privind TVA de plată sau de recuperat. Această lipsă de asumare nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar pune și o presiune nejustificată pe mediul de afaceri, afectând negativ stabilitatea și dezvoltarea acestuia”, spune Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Patronatul transmite că lipsa de asumare a responsabilității de către autoritatea fiscală în ceea ce privește decontul de TVA precompletat pune o presiune nejustificată pe contribuabili. Aceștia sunt nevoiți să justifice diferențele mai mari de 20% și de 5.000 lei, fără ca autoritatea fiscală să își asume vreo răspundere pentru aceste sume. Aceasta nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar și creează un mediu de afaceri instabil și imprevizibil. Contribuabilii sunt forțați să aloce resurse suplimentare pentru a naviga printr-un sistem complex și adesea incoerent, ceea ce le afectează capacitatea de a se concentra pe activitățile lor de bază și pe dezvoltarea afacerilor.

Implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA și lipsa de claritate legislativă au consecințe grave asupra dinamicii mediului de afaceri. Companiile, în special cele mici și mijlocii, se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară și menținerea conformității fiscale. Această incertitudine fiscală poate duce la reducerea investițiilor, încetinirea creșterii economice și chiar la închiderea unor afaceri. De asemenea, companiile care efectuează investiții majore sau care se concentrează pe exporturi sunt grav afectate, deoarece nu pot recupera în mod eficient TVA-ul rambursabil, esențial pentru cash flow-ul lor.

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România solicită încetarea reglementărilor haotice din sistemul RO e-TVA și responsabilizarea autorităților fiscale la același nivel cu contribuabilii. Este imperativ ca autoritățile fiscale să își asume aceeași răspundere pe care o au contribuabilii când depun declarații fiscale. Înainte de adoptarea oricărui act normativ, este esențial ca acesta să fie supus unei dezbateri publice. Aceasta ar permite identificarea și corectarea eventualelor probleme, asigurând astfel o legislație fiscală coerentă, aplicabilă și predictibilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: