Peisaje naturale, turism sustenabil și tradiții de sute de ani: Cinci dintre cele mai bune destinații turistice rurale din lume

turism turist valiză avion călătorie sursa foto: Pexels

O nouă listă întocmită de Organizația Mondială a Turismului a Organizației Națiunilor Unite evidențiază comunitățile rurale din întreaga lume care profită de turism pentru a face bine, scrie BBC.

Pentru călătorii în căutare de inspirație pentru următorul lor city break, există zeci de liste cu cele mai bune destinații. Dar pentru cei care sunt în căutarea unui ritm mai lent, a unor peisaje naturale și a tradițiilor locale, există o altă resursă la care să apeleze: cele mai bune sate turistice din lume, potrivit Organizației Mondiale a Turismului a Națiunilor Unite (OMT).

Hakuba, Japonia

În urmă cu 20 de ani, Tony Anderson din Melbourne, Australia, a venit la Hakuba pentru a face snowboarding. S-a întors în satul, situat în Alpii japonezi la aproximativ 45 km vest de Nagano, în anul următor pentru a cumpăra o proprietate – și de atunci trăiește acolo.

Fiind el însuși hotelier, Anderson spune că cultura ospitalității din Hakuba o face deosebit de primitoare pentru vizitatori. Când a venit aici în calitate de turist, își amintește că a mers la hoteluri și a constatat că acestea erau pline; dar, în loc să fie trimis la plimbare, a fost invitat să pună un futon (un tip de saltea japoneză) în hol. Chiar și astăzi, a spus el, “Politica este de a nu refuza niciodată pe nimeni. Toată lumea este binevenită”.

Această tradiție a ospitalității s-a dezvoltat probabil și din motive practice: când vine zăpada, care uneori blochează drumurile, nu poți pleca neapărat, chiar dacă ai vrea. Bineînțeles, asta este o oportunitate perfectă pentru schiat și snowboardul să fie. Hakuba, care este înconjurată de 10 stațiuni de schi diferite, a găzduit multe dintre evenimentele Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano din 1998. Chiar și primăvara, când înfloresc cireșii, există încă suficientă zăpadă pe munți pentru a schia.

Lerici, Italia

Pentru călătorii care caută priveliști impresionante la mare, plaje curate și case colorate, există o altă destinație de adăugat pe listă în regiunea Liguria. Situată pe coasta de nord-vest a Italiei, la 100 km sud de Genova (sau la 10 km sud de La Spezia, un centru de călătorie popular pentru a ajunge la Cinque Terre), Lerici nu este chiar un secret. Cu toate acestea, locația sa – în special lipsa unei gări – înseamnă că a fost un pic mai protejată de turismul excesiv decât mulți dintre vecinii săi.

Supranumită capitala “Golfului Poeților”, găzduiește numeroase festivaluri culturale și artistice, cum ar fi Festivalul de muzică din Lerici, concursul literar Premio Lerici Pea Golfo dei Poeti și expoziții de artă regulate, inclusiv la castelul său medieval. “De-a lungul secolelor, Lerici a găzduit nume mari din cultură, literatură și artă care l-au ales ca loc de inspirație”, a declarat primarul orașului Lerici, Leonardo Paoletti, printre care poetul Percy Bysshe Shelly, romanciera Virginia Woolf și scriitorul și regizorul Pier Paolo Pasolini. “Astăzi, această moștenire persistă”.

Spre deosebire de multe alte enclave italiene de coastă, Lerici și-a păstrat, de asemenea, industria tradițională a pescuitului. “Lerici are cea mai veche cultură de midii din Italia, care datează din secolul al XIX-lea”, a spus Paoletti.

Dar localnicii sunt conștienți că pescuitul de astăzi înseamnă menținerea unui sistem sustenabil: de peste 25 de ani, spune Paoletti, Lerici a “renunțat” la pescuitul intensiv. Printre diferitele inițiative de sustenabilitate, orașul derulează un proiect pilot numit “Smart Bay”, care include cercetarea științifică și monitorizarea golfului și a ecosistemelor sale. De asemenea, a introdus panouri solare, a interzis materialele plastice de unică folosință și a interzis fumatul în zonele de coastă.

Douma, Liban

Case tradiționale din piatră cu acoperișuri din țiglă roșie, priveliști ale munților Batroun din împrejurimi, biserici vechi de secole și un târg recent restaurat: satul Douma, situat la aproximativ 80 km nord-est de Beirut, nu este nimic altceva decât pitoresc.

“Prima mea impresie a fost frumusețea satului”, a declarat Rana Tanissa, un arheolog libanez și consultant în turism rural care scrie despre călătoriile în Liban, amintindu-și de prima sa vizită în oraș. “Iar istoria satului este incredibilă – te simți ca și cum ai intra într-o carte de istorie”.

De fapt, potrivit OMT, angajamentul Douma de a-și păstra patrimoniul arhitectural și cultural și de a “evita expansiunea urbană haotică” a jucat un rol important în selectarea sa pe lista din 2023.

OMT notează că Douma a protejat și alte aspecte ale patrimoniului său cultural, cum ar fi tradițiile sale alimentare locale. Potrivit lui Tanissa, “dulceața Raha”, preparată din biscuiți, este una dintre favorite, la fel ca și zaatarurile, uleiul de măsline, brânzeturile și gemurile din oraș. Multe dintre ingrediente provin de la ferme și podgorii locale. Acestea fiind spuse, Douma nu se rezumă doar la tradiție: satul a întreprins și o serie de noi inițiative ecologice, inclusiv utilizarea a 600 de panouri solare pentru a genera energie electrică pentru sat, plantarea de copaci și încurajarea compostării.

Zapatoca, Columbia

În urmă cu șase ani, după ce a lucrat timp de trei decenii ca profesor în alte părți ale Columbiei, Guillermo Rincón Velandia a decis să lanseze compania de turism Colombia Trails SAS – și s-a întors în orașul său natal Zapatoca, Columbia, pentru a face acest lucru. Motivele sunt multe, a spus el, și se potrivescu cu cele enumerate de OMT pentru care consideră satul situat în nordul țării unul dintre cele mai bune sate turistice pentru 2023.

În primul rând, este vorba de peisajul natural. Situat pe un platou între trei canioane la aproximativ 1.700 de metri deasupra nivelului mării, Zapatoca are un “patrimoniu geologic bogat și unic”, a spus Velandia, care include și unele dintre cele mai vechi fosile marine din lume. Diversitatea peisajului său iese, de asemenea, în evidență, cu peșteri subterane străvechi, păduri tropicale și munți perfecți pentru drumeții și explorări. Clima, cu toate acestea, este remarcabil de stabilă: menține o temperatură de aproximativ 20 de grade pe tot parcursul anului, ceea ce îi determină pe localnici să îl numească “Satul cu o climă ca de mătase”.

Moștenirea culturală a orașului este, de asemenea, remarcabilă, de la casele sale albe din secolul al XVIII-lea, cu acoperișuri de teracotă, care amestecă stilul republican cu cel colonial, până la arhitectura și istoria sa religioasă (a fost supranumit “Orașul Levitic” datorită numărului de capele și biserici).

Pentru iubitorii de muzică, în special, orașul are și mai multe de oferit. Pe tot parcursul anului au loc festivaluri care celebrează muzica și dansul, printre care Festivalul Internațional de Dans, Festivalul Național de Dans “Aires de mi Tierra”, Festivalul Coral Internațional Gustavo Gómez Ardila și Festivalul Bell.

Lephis, Etiopia

Când vine vorba de frumusețea naturală și viața sălbatică, satul Lephis, situat în pădurea Lephis, la aproximativ 160 km sud de capitala etiopiană, Addis Abeba, este greu de întrecut. Călătorii pot face drumeții sau călări pe lângă impresionanta Cascadă Lephis și prin dealuri și văi, putând să surprindă animale precum maimuțe colobus, leoparzi și nyala de munte. Observatorii de păsări vor fi deosebit de încântați, cu specii precum oriolele de Abyssian și turacul cu obraz alb.

“Merg adesea acolo cu turiștii pentru a vedea fauna și flora”, a declarat Biruk Chiksa, ghid turistic la Venture Ethiopia Tour and Travel. “Îmi place foarte mult”. După cum subliniază Chiksa, călătorii străini sunt de aceeași părere.

Pădurea găzduiește, de asemenea, aproximativ 2.000 de gospodării, dintre care multe sunt acum susținute de ceea ce se numește Lephis Ecotourism Village – o inițiativă comunitară pentru a păstra patrimoniul local și a ajuta comunitatea, încurajând în același timp turismul. Vizitatorii pot vedea obiecte de artizanat, cum ar fi bijuterii cu mărgele și sculpturi în lemn, realizate din iarbă locală și bambus, datorită Asociației de artizanat Mishike din sat, care angajează aproximativ 17 femei și trei bărbați.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *