Pensia medie lunară din România era de numai 2582 lei în trimestrul III, dar a crescut cu 22% în interval de un an. Care sunt județele cu cele mai mari și cele mai mici sume?

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

În trimestrul III 2024, numărul mediu de pensionari a fost de 4,965 milioane de persoane, în scădere cu 6.000 faţă de trimestrul II 2024, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,597 milioane de persoane, în scădere cu 2.000 de persoane faṭă de trimestrul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică. Pensia medie lunară a fost de 2582 lei, în creṣtere cu 6,4% faṭă de trimestrul precedent și cu aproximativ 22% față de același trimestru al anului precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1255 de lei.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,5% (comparativ cu 50,4% în trimestrul precedent. Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,1%

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 14 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 4 mii persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 22,0% , respectiv cu 22,5%. Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 6 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu două mii persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 6,4% ṣi respectiv cu 7,3%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Trimestrul III 2024

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,6% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,2%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,6% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,0%. În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2,1% şi pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1255 de lei (1945 lei în judeţul Botoṣani, 1968 lei în judeṭul Vrancea, 1978 lei în judeṭul Giurgiu faţă de 3200 lei în judeṭul Hunedoara, 3117 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2897 lei în judeṭul Gorj).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG3nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul III 2024, a fost de 1072,2 mii persoane, din care: – 973,6 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 21,2% din totalul pensionarilor din această categorie; – 93,8 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,3% din totalul acestora; – 4,8 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 2,2% din totalul acestei categorii.

Mai urmează creșteri de pensii?

Conform calendarului asumat de autorități, pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu peste 12%. Această majorare va duce la un cost suplimentar de 19 miliarde de lei, arată sursele Economedia. Amintim că în 2024 costurile totale ale României cu pensiile au crescut cu 25 miliarde de lei, la un total de 136 miliarde de lei, după 2 majorări, respectiv indexarea cu inflația și recalcularea tuturor pensiilor.

De asemenea, pentru începutul lui 2025 sunt planificate și o serie de majorări de salarii pentru unele categorii de bugetari. Costurile cu aceste majorări se ridică la circa 9 miliarde lei, mai arată informațiile Economedia. Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un general pensiile au fost si sunt inechitabile si probabil ca in veci nu va fi echitate si onestitate in calcularea lor.
    Mai mult, multașteptata “minirecalculare” a pensiilor nu se va face pe motiv de insolvență a furnizorului care a facut doar o parte din softul Casei de Pensii.
    A 8ntrat in faliment, nu a mai livrat tot programul si adio mica recalculare!
    Acei pensionari care s-au chinuit sa aduca adeverinte cu sporuri nu vor primi nimic chiar daca au fost”amenințati” că se va termina la 01 martie 2025.
    Asta e problema pentru aproape 2 milioane de pensionari de care Ex Ministresa Muncii fuge ca dracu’ de tamâie!
    😪
    Referitor la mediile calculate în statistică, Grigore Moisil a remarcat:
    ”Dacă pui o fesă pe o plită încinsă și cealaltă pe un bloc de gheață, media e bună, dar în realitate e vai de fundul tău!”
    😮😮

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.