Pensionarii speciali angajați tot la stat: La Avocatul Poporului ocupă funcții de consilier și șofer

Avocatul Poporului Sursa foto: Ilona Andrei

În mai multe instituții publice din România se regăsesc angajați pensionari speciali, oameni care au ieșit la pensie devreme, iar acum pe lângă pensia specială la care au dreptul prin lege încasează și un salariu, tot de la stat.

Este vorba de foști angajați din ministerul de Interne, ministerul Justiției, angajații ai serviciilor de informații sau diplomați. De-a lungul anilor, au fost făcute publice mai multe cazuri de pensionari publici care ocupau funcții importante în guvern. De asemenea, tot pensionari speciali sunt și printre judecătorii CCR, adică tocmai cei care decid soarta acestor privilegii.

În acest context am vrut să aflăm câți pensionari speciali profită de faptul că se pot reangaja la stat și am cerut informații în acest sens de la Avocatul Poporului, una dintre instituțiile cu rol foarte important în jocul democratic, mai ales că are și atributul sesizării Curții Constituționale a României în legătură cu diverse legi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Economedia a făcut această solicitare după ce cititorii noștri ne-au sesizat că mulți pensionari speciali se reangajează la stat după ce au ieșit la pensie, cumulând pensia cu salariul.

Avocatul Poporului ne-a transmis că „la nivelul instituției sunt identificați un număr de 7 salariați angajați beneficiari de pensii de serviciu. Angajații instituției Avocatul Poporului nu beneficiază de pensii de serviciu, ca urmare a activității desfășurate în cadrul instituției. De asemenea, în calitate de angajați al instituției nu pot îndeplini nicio altă funcție publică sau privată, cu excepția activităților și funcțiilor didactice din învățământul superior.”

Cei 7 sunt angajați pe funcții de consilier și șofer.

„Personalul instituției Avocatul Poporului, cu exceptia demnitarilor, este angajat doar în urma organizării concursurilor în procedura stabilită pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcții contractuale. Cei 7 salariați beneficiari de pensii de serviciu au fost angajați în anii: 2006, 2013, 2018, 2023 și 2024, prin concurs, pe posturile vacante de execuție, personal contractual; funcțiile ocupate sunt de consilier și șofer”, se mai arată în răspuns.

„În ceea ce privește informațiile privind salarizarea și sporurile de care beneficiază personalul contractual al instituției Avocatul Poporului, precizăm că acestea se găsesc pe pagina de internet a instituției Avocatul Poporului”, conchide răspunsul trimit de instituție la solicitarea Economedia.

Unul dintre pensionarii speciali de la Avocatul Poporului, conform informațiilor publice, este Ionel Nicolae, fost angajat al ministerului de interne. El a fost numit în 10 octombrie 2023 pentru un nou mandat de 5 ani în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului.

Înainte de 89, Ionel Nicolae a ocupat mai multe funcții la Direcția de Pașapoarte, Evidența Străinilor și Controlul Trecerii Frontierei, din cadrul Ministerului de Interne.

Până în octombrie 2023, Ionel Nicolae a ocupat tot o funcție de adjunct al Avocatului Poporului, dar pe domeniul de activitate drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap. Mandatul său s-a încheiat în luna aprilie 2023 și de atunci a fost consilier la cabinetul Renatei Weber. Și înainte de a obține mandatul de adjunct al Avocatului Poporului a fost timp de trei ani consilierul fostului Avocat al Poporului Victor Ciorbea.

Potrivit CV-ului său, el s-a pensionat în 30 decembrie 2005, la 51 de ani, din ministerul de Interne, unde ocupa funcția de director general al Direcţiei Generale de Paşapoarte. Apoi, între 2006 și 2010 a fost consilier parlamentar la Direcţia de control şi îndrumare electorală din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, într 2012 – 2014, consilier al ministrului la Ministerul Administrației și Internelor, iar din 2015 până în 2018, așa cum menționam mai sus, consilierul fostului Avocat al Poporului Victor Ciorbea.

Conform declarației de avere de pe site-ul Avocatului Poporului, Ionel Nicolae a încasat în anul 2023 un salariu de 100.923 de lei (8.410 lei/lună) de la această insituție, și o pensie de 144.908 lei (12.075 lei/lună).

Câți pensionari speciali sunt

România avea luna trecută aproape 12.000 de pensionari speciali. Astfel, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2024, de 11.688 persoane, în scădere cu 19 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.969 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – BASS (contributivitate), conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi dintre ei erau beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, respectiv 5.625, din care 2.608 cu pensie din BASS. În cazul acestora s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.184 lei, din care 21.945 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 7.339 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna noiembrie, 811 persoane (711 cu pensie din BASS). Pensia medie era de 6.928 de lei, din care 2.975 de lei pensie de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 888 de persoane (663 cu pensie BASS), pensia medie ridicându-se la 6.133 de lei (3.516 de lei de la bugetul de stat).

Conform CNPP, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.382 de pensionari (toţi cu pensie din BASS), iar pensia medie se ridica la 12.992 de lei, din care 8.129 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 681 de persoane (680 cu pensie din BASS), media fiind de 10.144 de lei, din care 2.249 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.301 de pensionari (1.925 cu pensie din BASS), pensia medie fiind de 6.732 de lei, din care 3.960 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.