Pentru a nu mai depinde de hidrocarburile rusești, patru țări UE vor crește puterea eoliană din Marea Nordului

Redacția mai 20, 2022 0 comentarii
turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer

Germania, Danemarca, Țările de Jos și Belgia doresc să-și dubleze capacitatea totală eoliană offshore până în 2030 și să o mărească de zece ori până în 2050, scrie Le Nouvel Observateur, citat de Rador.

Germania, Danemarca, Țările de Jos și Belgia au anunțat miercuri, 18 mai, că doresc să instaleze aproape 150 de gigawați de turbine eoliene în Marea Nordului până în 2050, pentru a face din aceasta „centrala electrică verde a Europei” și a renunța la hidrocarburile rusești.

„Vrem să ne multiplicăm de patru ori capacitatea eoliană offshore până în 2030 și de zece ori până în 2050”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen alături de cancelarul german Olaf Scholz și de prim-miniștrii olandez și belgian Mark Rutte și Alexander De Croo, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Remedierea viziunii nu este suficientă, o vom transforma în realitate”, a promis liderul nordic la o conferință de presă la Esbjerg, un port din Marea Nordului din vestul Danemarcei. O țintă intermediară de 65 de gigawați a fost stabilită pentru 2030, potrivit declarației.

O putere de 150 gigawați în energie eoliană offshore poate furniza electricitatea necesară pentru 230 de milioane de case, potrivit celor patru țări semnatare. Cu cele mai puternice turbine eoliene offshore de pe piață în prezent, o putere de 150 gigawați corespunde la aproximativ 15.000 până la 20.000 de turbine. Numai cele patru țări ar reprezenta jumătate din obiectivul UE pentru energia eoliană offshore până în 2050.

Anunțul vine coroborat cu un plan de 210 miliarde de euro prezentat de Comisia Europeană care prevede o accelerare a energiilor regenerabile și economii de energie pentru a se elibera „cât mai repede” de importurile de gaze rusești, ca răspuns la războiul din Ucraina.

Europenii au anunțat deja încetarea importurilor de cărbune rusești din august viitor și un embargo petrolier pentru sfârșitul anului este în discuție între statele membre.

Comisia a declarat, în martie, că dorește să-și reducă achizițiile de gaz rusesc cu două treimi în acest an și în totalitate înainte de 2030.

Comisia a propus, miercuri, să-și ridice ținta pentru ponderea surselor regenerabile în mixul energetic până în 2030, care ar crește de la 40% la 45%. În ceea ce privește clima, UE urmărește o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea carbonului până în 2050.

Foto: Wikimedia Commons - Ein Dahmer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *