Ziua de schi în stațiuni faimoase din Austria, cu doar 5 euro mai scumpă decât la Predeal. Cât costă un skipass în România, Austria și Bulgaria

ski-lifts-1209812_1280 Sursa foto: Pixabay

Cum perioada sărbătorilor de iarnă e aproape, entuziaștii schiului se pregătesc să le petreacă pe pârtiile existente în România, dar și prin țările vecine, precum Austria sau Bulgaria. Asta și pentru că deși declarativ avem, în România, peste 100 de pârtii și o suprafață de 31% din teritoriul țării ocupată de Munții Carpați, deci șansa să fim între statele cu cel mai mare domeniu schiabil din Europa, din păcate însă infrastructura este aproape inexistentă sau învechită. Economedia a încercat să vadă cum stăm cu cheltuielile pentru skipass-uri, atât la noi în țară, cât și prin vecini.

Deși s-au scumpit și de patru ori, după cum susțin unii amatori ai schiatului, România rămâne o țară relativ ieftină pentru achiziționarea de skipass-uri, asta însă depinde și de stațiune.

Astfel, la Sinaia, un skipass de o zi costă 120 de lei (circa 24,4 euro) pentru un adult, același preț fiind practicat și la Straja. În schimb, la Predeal, un skipass de o zi costă 225 de lei (aproximativ 45,46 euro) pentru o zi, iar la Bușteni pentru pârtia Kalinderu, ajunge la 155 de lei adică 31,33 de euro și s-ar putea scumpi în continuare. De altfel, responsabilii pârtiei din Bușteni dau vina pe scumpirile energiei electrice din ultima perioadă, așa că ar fi bine să vă pregătiți pentru prețuri cu 5-10% mai mari.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

La Poiana Brașov, considerată de unii cea mai bună pârtie din România, prețul unui skipass este de 150 de lei pentru o zi, adică 30,3 euro în sezonul 2021-2022.

Oarecum surprinzător, în Austria, prețul pentru o zi al unui skipass este de 51,5 euro, în Kitzbühel cu permisul de schi de la SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Cele nouă orașe din regiune – Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Westendorf și Brixen im Thale – au format o alianță de schi, iar SkiWelt este una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume și a fost desemnată cea mai ecologică stațiune de schi în 2019.

De aceea, prețul de 51,5 euro pentru un skipass, doar cu circa cinci euro mai mare decât la Predeal, pare surprinzător.

În Bulgaria, la Bansko, prețurile sunt și mai împărțite pe perioade decât în România și Austria. Astfel, până pe 26 decembrie, turiștii interesați, pot achiziționa un skipass pentru o zi cu 70 de leva, adică 35,8 euro, iar din 26 decembrie, prețul crește la 79 de leva, adică 40,41 euro.

Evident, pentru a minimiza cheltuielile se pot achiziționa skipass-uri pentru o perioadă mai scurtă de o zi sau mai lungă, fiecare abonament pe perioadă mai lungă venind cu reduceri.

Cele mai populare pârtii din România

  • Poiana Brașov – are 25 km de domeniu schiabil, iar cea mai lungă pârtie are peste 3.200 de metri,
  • Transalpina – tinde să devină cea mai importantă stațiune de ski din România, cea mai lungă pârtie dintre cele șapte disponibile are peste 2.200 m. e amplasată în perimetrul Voineasa – Vidra – Transalpina; în total sunt 7 pârtii în lungime totală de 7 kilometri,
  • Straja – are cea mai lungă pârtie din România de circa 8.000 de metri, iar staţiunea însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil,
  • Predeal – cea mai lungă pârtie are 2.250 m, iar domeniul schiabil este de numai 7 kilometri,
  • Sinaia – domeniul schiabil din Sinaia este format din 4 pârtii ușoare, 8 medii și 3 pârtii dificile. Cea mai lungă are circa 2.000 de metri. Pârtiile de aici au în aproximativ 27 de kilometri.

În România, din păcate, și telecabinele și telescaunele sunt puține, la fel ca și numărul de kilometri de pârtii, ceea ce duce adesea la aglomerație și cozi la care se stă zeci de minute. În Predeal, de exemplu, există un singur telescaun și un singur teleschi. În Sinaia, există o telecabină (alcătuită din 2 tronsoane: Sinaia – Cota 1400 și Cota 1400 – Cota 2000), o telegondolă, și trei telescaune, iar unele sunt operate de firme diferite, deci necesită bilete/pass-uri diferite. Poiana Brașov este mai ofertantă din punct de vedere al transportului pe cablu, cu două telecabine, o telegondolă, 5 rute de teleschi și 2 de telescaun.

Spre comparație, zona Kitzbühel se laudă cu 234 de kilometri de pârtii și 41 de kilometri de trasee de schi marcate, dar și 57 de telecabine.

Staţiunea Bansko din Bulgaria oferă trasee de schi cu lungime totală de 70 kilometri și 15 telecabine, telescaune și teleschiuri.

Pârtiile din România suferă și din punct de vedere al condițiilor de acces, dar și de parcare. De exemplu, la Straja abia anul acesta a fost inaugurată o parcare cu aproape 250 de locuri, extrem de așteptată de turiști. La Predeal există o parcare cu 1.000 de locuri, iar la Straja una cu 200 de locuri. Insuficient, adesea, ținând cont de volumul de turiști din timpul Sărbătorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: