Peste 11.000 de români nu au energie electrică, din care 40% sunt copii. Statul român poate rezolva situația cu numai 12 milioane de euro

Casa panouri solare Sursa foto: Asociația Energia Inteligentă

Peste 11.000 de români nu au energie electrică iar dintre aceștia 40% sunt copii, arată Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă, care, în parteneriat cu Ministerul Energiei, a realizat pentru prima dată o hartă și un registru național al caselor din România fără energie electrică. Estimarea lui este că suma necesară pentru a rezolva această situație se ridică la 12 milioane de euro. Ministrul Energiei Sebastian Burduja promite că în termen de 24 de luni rezolva problema pentru cel puțin acele cazuri în care ministerul poate fi finanțator, iar celelalte, unde distribuitorul nu consideră că extinderea rețelei are sens economic, se pot rezolva cu ajutorul mediului privat, prin instalarea de panouri fotovoltaice și baterii.

Registrul național al caselor din România fără energie electrică a fost realizat pe baza datelor trimise de autoritățile locale și județene, referitoare la locuințele care nu au acces la energie electrică.

Harta locuințelor fără energie electrică (click pentru varianta interactivă):

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Astfel, conform Registrului, în România există 5.494 locuințe fără energie electrică, dintre care 3.646 ocupate permanent. Cele mai multe se regăsesc în județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Suceava și Alba. Trei sferturi dintre acestea se găsesc la o distanță mai mică de 2 km de rețea.

În aceste gospodării locuiesc 11.611 de persoane, din care 40% (4.499) sunt copii, arată estimările Asociației.

64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România. Astfel, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție ar face ulterior dificilă plata energiei electrice consumatăm afirmă Dumitru Chisăliță.

Iar planurile care privesc electrificarea acestor locuințe arată că doar 23% dintre acestea urmează să se electrifice în următorii 3 ani.

Asociația Energia Inteligentă estimează astfel că rămân 2.823 de locuințe neelectrificate, iar costul electrificării acestora se ridică la circa 12 milioane de euro.

Dumitru Chisăliță a dat exemplul județului Alba, unde a analizat dinamica electrificării locuințelor și a constatat că locuitorii acestora mor înainte să fie conectați la rețea, iar acesta este și trendul în viitor.

„Am analizat județul Alba între 2017 și 2024, ce s-a întâmplat cu aceste imobile, care nu au energie electrică și statistica este foarte sumbră. În 7 ani de zile, 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate, părăsite sau efectiv distruse. 74% din persoane au murit sau au părăsit aceste imobile în 7 ani. 16% doar din aceste imobile au fost electrificate în acești 7 ani de zile, prin diverse măsuri. Media de vârstă a crescut de la 67 de ani la 74 de ani în momentul de față. Și dacă stăm și analizăm că speranța de viață a românilor este pe la 74 de ani, din păcate cam asta e statistica pe viitor. Am făcut două modelări: între 3 și 10 ani rezolvăm problema natural, dacă nu facem nimic, deși sună morbid”, declară Chisăliță.

El a propus și câteva soluții pentru această problemă, precum programul Energie pentru Viață, derulat de Asociație, prin care sunt achiziționate și instalate panouri fotovoltaice pentru aceste locuințe. O altă soluție este extinderea rețelelor de distribuție prin perioada a cincea de reglementare. El propune, de asemenea, un program de tip „Casa Verde” pentru sărăcia energetică, implementată de ministerul Mediului sau alt minister.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, în cadrul conferinței, că ministerul urmează să definească acele mecanisme de sprijin prin care să aducă energie electrică în casele oamenilor.

„Eu vă propun un termen 24 de luni, sper că este un termen realist, cel puțin pentru acele cazuri în care rolul ministerului poate fi unul de finanțator, în care există îndeplinite toate condițiile legii. Pentru celelalte cazuri, depinde de implicarea mediului privat, mediului asociativ. Acolo e greu de dat un termen. Unde distribuitorii vor răspunde apelului și are sens din punct de vedere conomic, vom face demersuri în acest sens. Unde nu, și vor rămâne off-grid, vom instala o fotovoltaice și baterii. Trebuie să găsim această soluție. Există bani în buget, încercăm să amenajăm condițiile programului încât să putem accesa banii și să-i și utilizăm”, a declarat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, in Romania fara spaga nimic nu se poate rezolva cu teroristii PSD-PNL.

  2. Statistica e o minciuna care spala autoritatile si furnizorii.
    Punem problema altfel…. cate gospodarii au acces la electricitate?
    Raspunsul probabil e sa fie total diferit. Multi au instalat sisyeme fotovoltaice autonome, instalarea acestora fiind mai ieftina decat bransarea la retea…
    Niste mincinosi….

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.