Peste 13.000 de locuri de muncă vacante la nivel național. Ce specializări se caută?

santier construcii Pixabay

 

13.061 locuri de muncă sunt în acest moment vacante la nivel naţional, potrivit datelor oficiale publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe dintre ofertele anunțate la ANOFM sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare ori gimnaziale.

Cele mai multe locuri de muncă anunțate de agenții economici sunt oferite pentru posturi de muncitori necalificați, lucrători comerciali, șoferi, vânzători sau agenți de securitate.

Dintre cele 13.061 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, doar 817 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator, inginer mecanic, funcţionar administrativ, inginer construcții civile). Există mult mai multe oferte pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial, agent servicii client, ipsosar, electrician în construcții etc.): 2.773.  Există și 3.688 de posturi pentru persoanele cu studii profesionale. Cele mai multe dintre ofertele anunțate la ANOFM – 5.783 – sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/ gimnaziale.

ANOFM anunță că există și 96 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European, prin intermediul reţelei EURES România. Țările care au nevoie de angajați români sunt Norvegia, Irlanda, Danemarca, Austria, Polonia, Germania sau Belgia. În ceea ce privește oferta de locuri de muncă, plaja e variată: se caută zidari, măcelari, dar și programatori, medici sau… ghizi pentru caiac.

Rata șomajului în România era de 5,2% în trimestrul III al anului trecut, conform Institutului Național de Statistică.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.