Peste 700 de proiecte industriale și logistice, în pregătire pe harta șantierelor. Cea mai activă piață e la Bihor

eli park

766 de proiecte industriale și logistice se aflau în lucru, în diverse stadii de dezvoltare în cursul lunii aprilie, conform platformei Victa, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează șantiere. Cumulat, suprafața acestora este de 2,16 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 5,67 miliarde de lei. Majoritatea investițiilor industriale sunt încă în pregătire, conform datelor publicate pe platforma roprie InfoHale.

Bihorul are cea mai activă piață, județul de la granița de vest contabilizând 62 de proiecte industriale. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în Cluj (43 proiecte), Brașov (39 proiecte) sau Sibiu (38 proiecte). La polul opus se poziționează județe precum Brăila și Mehedinți, cu 3 proiecte monitorizate în aprilie.

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru proiectele industriale, județul Covasna ocupă prima poziție pe podium, cu o suprafață de 315.989 mp. Suprafețe considerabile sunt în pregătire și în județele Ilfov (peste 224.000 mp) și Bacău (peste 182.000 mp).

“Interesul crescut pentru spațiile de depozitare se menține și în luna aprilie, iar mai mult de jumătate dintre investițiile monitorizate sunt de acest tip”, spun consultanții. Mai precis, datele arată un total de 410 astfel de proiecte identificate la nivel național. De asemenea, se mai dezvoltă și spații de producție (267 investiții), ateliere de reciclare (90 investiții) și proiecte de tip zoo/bio tehnie (92 investiții). Valori mai mici regăsim pentru spălătoriile auto, unde datele indică doar 49 de proiecte.

Proiectele publice sunt în continuare în număr mic: 89, față de  677 investiții private.

Proiectele de dimensiuni medii, cu suprafețe între 1000 și 3000 mp, se păsrează în topul preferințelor pentru dezvoltatori. Așadar, au fost identificate 418 investiții medii, 213 de mici dimensiuni și 135 mari.

“În ceea ce privește stadiile proiectelor se menține trendul deja cunoscut, iar majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Mai exact, au fost identificate 6 proiecte în intenție, 21 în proiectare, 455 în autorizare și 166 înainte de construcție. De asemenea, regăsim și 87 investiții în construcție, 22 în amenajare și 59 finalizate”, arată analiza IBC Focus.

Printre cele mai mari proiecte industriale se numără  Parcul Agro-Industrial din Covasna, aflat în stadiul de autorizare. Potrivit VICTA.ro, acesta presupune o investiție estimată la 360 milioane lei și ocupă o suprafață de 300.000 mp.

De asemenea, un alt proiect important este Depozitul logistic cu magazin materiale de construcții Dedeman din Bacău. Acesta se află în stadiul de autorizare, presupune o investiție estimată la 18 milioane RON și ocupă o suprafață de 164.647 mp.

Se află în lucru și Parcul logistic Eli Park 3 din Ilfov, care ocupă o suprafață de 72.000 mp. Proiectul se află în sadiul de construcție, iar investiția estimată atinge suma de 180 milioane lei.

Dacă se iau la pachet investițiile din segmentul industrial și cele din retail, cel mai activ județ în aprilie e Clujul, cu 85 de proiecte, urmat de Bihor, cu 78. Zona București – Ilfov are, cumulat, 82 de proiecte.

Cei mai activi constructori în domeniul industrial și retail, conform raportului din luna aprilie.

Grafic: IBC Focus

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.