Petrolul a crescut vineri și se îndrepta spre o a doua creștere săptămânală consecutivă, stimulat în mare parte de perspectivele economice mai bune pentru China și de așteptările care au dus la o creștere a cererii de combustibil în a doua economie a lumii, scrie Reuters.
Ridicarea restricțiilor COVID-19 în China va duce la creșterea cererii globale la un nivel record în acest an, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE), la o zi după ce OPEC a prognozat, de asemenea, o revenire a cererii chineze în 2023.
Țițeiul Brent a câștigat 38 de cenți, sau 0,4%, până la 86,54 dolari pe baril la ora 09:12 GMT. Țițeiul american a avansat cu 74 de cenți, sau 0,9%, la 81,07 dolari.
“Mulți traderi cred că este foarte probabil să vedem o cerere mai mare venind din partea Chinei, pe măsură ce aceasta continuă să își anuleze restricțiile COVID”, a declarat Naeem Aslam, analist la brokerul Avatrade.
Ambele indicii de referință se îndreptau spre un câștig săptămânal de aproximativ 1,5%.
Petrolul a fost susținut și de speranțele că banca centrală americană va trece în curând la creșteri mai mici ale ratelor dobânzilor și de speranțele privind perspectivele economice ale Statelor Unite.
Un sondaj Reuters a indicat că Rezerva Federală a SUA își va încheia ciclul de înăsprire a dobânzii după creșteri de 25 de puncte de bază la fiecare dintre următoarele două ședințe de politică monetară și este probabil ca apoi să mențină dobânzile stabile cel puțin pentru restul anului.
Șansele unei “aterizări ușoare” pentru economia americană par să fie în creștere, a declarat joi vicepreședintele Rezervei Federale, Lael Brainard. Următoarea ședință de stabilire a ratei de dobândă a Fed se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 1 februarie.
Cele mai mari două economii din lume au nevoie de mai mult țiței, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.
“Piața petrolului a fost în scădere din cauza temerilor legate de recesiunea globală, dar încă dă semne că poate rămâne strânsă încă puțin timp”, a spus el.