Petrolul trece de 95 de dolari pe baril, pe fondul așteptărilor privind o invazie rusească în Ucraina

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului Brent, referința internațională, a depășit vineri 95 de dolari pe baril, pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la o iminentă invazie rusă a Ucrainei, scriu Financial Times și Bloomberg.

Prețurile petrolului Brent au crescut cu aproape 5%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2014, după ce oficialii americani au avertizat că Moscova este gata să lanseze „oricând” un asalt asupra Ucrainei. Ulterior, prețul a scăzut ușor înapoi, petrolul fiind tranzacționat cu puțin peste 94 de dolari pe baril.

West Texas Intermediate, referința americană, a crescut cu mai mult de 5%, depășind 94,50 dolari pe baril, pentru a scădea apoi la aproximativ 93 de dolari.

Joe Biden le-a spus liderilor europeni, în discuția de vineri seară, la telefon, la care a participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Atacul ar putea avea loc în câteva zile, transmite The Guardian care citează surse diplomatice, scrie G4Media.

Un atac rus ar putea începe în orice zi și ar începe probabil cu un atac aerian, iar o incursiune rapidă în Kiev ar fi foarte posibilă susține Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, citat de Reuters.

Casa Albă a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în decurs de o săptămână, posibil în următoarele două zile, înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și a îndemnat americanii să părăsească țara în cel mai scurt timp, transmite și Asociated Press.

O potențială invazie rusă a Ucrainei ar putea nu numai să perturbe aprovizionarea cu țiței, ci și să declanșeze sancțiuni și represalii din partea SUA. Rusia a negat că intenționează să invadeze Ucraina.

„Piața petrolului aștepta un catalizator major care să justifice o mișcare peste pragul 100 de dolari și se pare că situația din Ucraina tocmai s-a înrăutățit”, a declarat Ed Moya, analist. „Dacă mișcarea trupelor ruse este confirmată săptămâna viitoare, așteptările privind întreruperile aprovizionării cu țiței ar putea trimite petrolul cu încă 10% mai sus”, spune el.

Prețurile petrolului au crescut constant în ultimii doi ani, deoarece cererea globală s-a redresat mai repede decât a crescut oferta, după recesiunea cauzată de pandemie, ceea ce a dus stocurile în jos.

Țările producătoare de petrol parte din OPEC au transmis joi că revenirea consumului de petrol ar putea depăși previziunile în acest an, pe măsură ce activitatea economică se îmbunătățește și călătoriile vor accelera.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *