Petrom a scos la licitație un contract de până la 1,198 miliarde lei pentru achiziția de lucrări și servicii de abandonare de 1.975 de sonde din cinci regiuni ale țării. Contractul se împarte în cinci subsecvente, funcție de regiune. 400 de sonde vor fi dezafectate în Crișana, 300 în regiunea Moldova (Petrom include aici și județele Ialomița, Brăila și Covasna), 400 în Oltenia, 500 în Valahia și 375 în Muntenia.
În prezent, Petrom mare are circa 6.000 de sonde operaționale, de petrol și gaze. Anual, se deschid noi sonde, dar mult mai multe se închid, proporția fiind cam de la 1:5.
Compania închide an de an din sonde, pentru că zăcămintele din care se extrage sunt tot mai goale, și ecologizează terenurile, după 160 de ani în care România a tot extras petrol. Contractul de privatizare al Petrom cu OMV, semnat în 2004, stipula şi faptul că statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor. Anul trecut, Ministerul Mediului a angajat un consultant privat care să verifice indicatorii tehnico-economici din decontul pe care Petrom îl înaintează statului.
Petrom derulează un program de abandonare a sondelor, ce are ca scop punerea în siguranță a sondelor și a zăcămintelor, refacerea suprafețelor afectate în timpul exploatării/explorării, conform legislației de construcții și de protecție a mediului în vigoare, în vederea redării suprafețelor proprietarilor de teren. Petrom stabilește programul de abandonări sonde care nu mai sunt în funcțiune, iar pentru fiecare din acestea este necesară obținerea Acordului de abandonare, pentru care se va întocmi și depune la ANRM (Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale).
Petrom are în fiecare an astfel de lucrări, pentru că, potrivit legii, are obligația ca, după închiderea sondelor, să ecologizeze terenurile astfel încât ele să fie aduse aproximativ în starea inițială dinaintea debutului exploatării. Compania plătește lucrările, apoi cere decontul de la stat. În unele cazuri statul nu a plătit decât după ce compania petrolieră a ajuns în arbitraj internațional, iar Guvenul a trebuit să returneze sumele.
Contractul-cadru pentru abandonarea celor 2.000 de sonde se întinde pe patru ani. Oferta câștigătoare va fi selectată după cel mai bun raport preț/calitate.