Petrom are deja două acorduri încheiate pentru vânzarea de gaze extrase din Marea Neagră. Romgaz, nimic. Statul încă nu și-a exercitat dreptul de preempțiune la achiziția gazului de la Petrom

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima Foto: Facebook/ OMV Petrom

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță azi că Petrom încheiat un acord de livrare gaze extrase din Marea Neagră (perimetrul Neptun Deep) cu societatea de stat Energocom din Republica Moldova, valabil din 2027, atunci când se scot primele cantități. Nu se pomenesc cantitățile, dar Burduja a explicat pentru Economedia că vorbim despre ceva ce reprezintă până în 1% din rezervele estimate ale zăcământului, lucru explicabil și prin faptul că vecinii au un necesar modest, în comparație cu noi, undeva la 1,5 miliarde metri cubi anual(România are 10 miliarde metri cubi).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Este un al doilea acord încheiat de Petrom pentru gazele Mării Negre, după ce, la sfârșitul anului trecut, compania încheia un acord cu nemții de la Uniper pentru 1,4 miliarde de metri cubi.

Prin lege, statul român are drept de preempțiune la achiziția gazului din Marea Neagră, fiind operaționalizată în acest sens, de curând, instituția desemnată pentru acest lucru – Administrația Națională Rezervele Statului. Gazele sunt întâi oferite spre vânzare Rezervelor Statului, dacă instituția refuză, abia atunci Petrom ori Romgaz le pot vinde în altă parte.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În cele două acorduri menționate, Rezervele Statului n-are fi fost interesate să achiziționeze gazul. O confirmă și ministrul Burduja, care spune, pentru Economedia, că, având în vedere că vorbim de cantități mici, nu se impunea. „Evident că nu, e vorba de un procent foarte mic, sub 1%. La fel ca la Uniper, nu existau motive, cu atât mai mult cu cât vorbim de frații noștri de peste Prut”, spune Burduja.

Și în cazul Uniper, și la Energocom, Burduja vorbește și despre o „solidaritate”. Acum, cu moldovenii, atunci cu germanii, țări care nu beneficiază de resurse de gaz proprii. Mai mult, moldovenii nu mai au decât România ca singură sursă de gaze, după ce au întrerupt contractul cu Gazprom, la sfârșitul anului trecut.

„Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranță și încredere”, spune ministrul.

Aparent, dacă acordurile pe cantități mici nu capătă atenția statului, care să-și exercite dreptul de preempțiune. Nu știm însă care ar fi situația dacă partenerii implicați în Neptun Deep ar semna zeci de acorduri individual mici, dar care cumulate ar atinge o valoare mare.

Până în prezent, Romgaz nu are niciun acord încheiat. Burduja spune că vor face și ei, „dar nu se grăbesc”.

Zăcământul Neptun Deep este operat de Petrom și exploatate în comun de Petrom și Romgaz. În Marea Neagră, se extrag deja gaze de către americanii de la BSOG.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.