Petrom a scos la licitație în SICAP un contract-cadru cu o valoare maximală de 207 milioane lei pentru lucrări de dezafectare sonde neproductive, vizate fiind până la 4.000 de sonde, în patru ani.
Conform contractului de privatizare al Petrom cu OMV din 2004, statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.
Ce face Petrom este ca, la închiderea sondelor, să ecologizeze terenul, pentru a fi ca înainte de începerea exploatării, apoi merge cu decontul la stat, ca să încaseze sumele pe care le-a cheltuit în acest sens. Din 2004 și până acum, miliarde au fost decontate de la stat.
Pentru prima dată, în 18 ani de la privatizarea Petrom, statul decide, acum, în 2023, să ceară ajutor extern la verificarea cererilor de decontare de la Petrom. Așa cum Economedia deja a relatat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor angajează o firmă care să efectueze servicii de expertiză tehnico – economică pentru notificările pe care Petrom le face privind „costurile de abandonare acceptate” ale sondelor, cu terenurile aferente acestor. În alte cuvinte, statul angajează consultant care să verifice separat dacă lucrările pe care Petrom spune că le-a făcut pentru decontaminarea terenurilor reprezintă realitatea, mai înainte să deconteze companiei sumele pretinse.
Revenind la contractul Petrom pe abandonare sonde și decontaminare teren, acesta este împărțit în cinci loturi, astfel:
Lot 1 – Execuție lucrări asociate abandonării de adâncime a sondelor aparținând OMV PETROM situate în județele: Satu Mare, Salaj, Bihor, Hunedoara, Mureș, Bistrita Năsăud, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Timiș, Arad, Maramureș
Lot 2 – Execuție lucrări asociate abandonării de adâncime a sondelor aparținând OMV PETROM situate în județele: Bacău, Neamț, Brăila, Buzău, Tulcea, Galați, Vrancea, Covasna, Vaslui, Suceava, Botoșani, Iași, Harghita, Brașov
Lot 3 – Execuție lucrări asociate abandonării de adâncime a sondelor aparținând OMV PETROM situate în judetele: Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți;
Lot 4 – Execuție lucrări asociate abandonarii de adancime a sondelor apartinand OMV PETROM situate în județele: Călărași, Giurgiu, Teleorman;
Lot 5 – Execuție lucrări asociate abandonării de adâncime a sondelor aparținând OMV PETROM situate în județele: Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Ilfov, Constanța.
Ofertele se deschid în 5 aprilie, departajarea lor se face în funcție de prețul cel mai scăzut.
România exploatează petrol de aproape 160 de ani, fiind printre primele țări din lume care au făcut-o. După toți aceși ani, multe dintre zăcăminte sunt fie depletate, fie extracția de la petrol trebuie să se facă la o adâncime mai mare, ceea ce pune presiune pe costurile de exploatare. În prezent, Petrom mare are circa 6.000 de sonde operaționale, de petrol și gaze. Anual, se deschid noi sonde, dar mult mai multe se închid, proporția fiind cam de la 1:5.