Piața chiriilor a primit o lovitură semnificativă în pandemie, o dată cu instaurarea muncii de acasă și, mai ales, după retragerea studenților din orașele universitare – aceștia reprezentând aproape 30% din această piață în marile centre urbane. Piața nu și-a revenit complet nici în 2021: chiriile din Timișoara, București și Cluj-Napoca sunt în această perioadă cu câteva procente sub ceea ce se înregistra anul trecut, arată datele transmise de portalul de specialitate Imobiliare.ro pentru Economedia.
Chiriile medii (pe mp) cerute pentru apartamentele din București au scăzut cu 5,1% în ultimul an, ajungând la 7,5 euro/ mp util, potrivit ofertelor listate prin Imobiliare.ro. Au scăzut cu 6,6% sumele cerute și pentru închirierea de apartamente în Cluj-Napoca și cu 3,2% chiriile cerute în Timișoara, un alt mare centru universitar. Au crescut în schimb sumele cerute în Iași, Brașov și Constanța, în orașul de la malul mării chiriile fiind cu 6,7% mai mari decât anul trecut.
În Capitală, o garsonieră poate fi închiriată, în medie, cu 250 de euro pe lună, pentru un apartament de două camere se poate plăti, în medie, 400 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere se cer 600 de euro, conform portalului imobiliar. Următorul cel mai scump oraș din țară este Cluj-Napoca, unde se cere tot 250 de euro pentru o garsonieră, două camere costă 370 de euro lunar, iar pentru un apartament cu 3 camere se solicită o chirie de 450 de euro.
Școala la distanță și telemnunca, impuse în pandemie, au influențat semnificativ piața, spun specialiștii. “Piața chiriilor a fost puternic afectată de criza sanitară. Cererea a scăzut dintr-o dată prin plecarea studenților, care reprezintă aproape 30% din această piață în marile orașe, dar și ca urmare a efectelor telemuncii, o parte din salariați alegând să muncească din localitățile de domiciliu. În acelasi timp, a crescut oferta, deoarece am asistat la un număr important de livrări de apartamente, iar o parte dintre acestea au fost destinate chiriilor”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Scenarii pentru Valul 4, în marile centre universitare
Universitatea Babeș-Bolyai, prin Școala de Științe Sociale a UBB și prin intermediul unei echipe de șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB FSEGA), a realizat, cu trei săptămâni înaintea începerii anului universitar 2021-2022, o previziune a ratei de incidență a cazurilor noi de coronavirus la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În ce context epidemiologic va începe anul universitar în data de 27 septembrie în principalele centre universitare din România? Se preconizează risc epidemiologic mai ridicat la Cluj și Timișoara, risc mediu la București, respectiv risc mai scăzut la Iași Scenariul cel mai realist pentru fiecare municipiu se află undeva între scenariul de bază, respectiv cel de Retragere (high), menționează cercetătorii.
Estimările au fost publicate săptămâna aceasta: