Piața chiriilor, în prag de an universitar nou. Analiză: Zeci de mii de apartamente în piață/ A crescut cererea, dar și oferta/ Cum evoluează tarifele cerute?

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zeci de mii de apartamente sunt disponibile în această perioadă pe plan local pentru cei care vor să se mute cu chirie, arată o analiză realizată de un portal imobiliar, în prag de începere a anului universitar, când piața devine și mai efervescentă. O tendință de continuă creștere se înregistrează la nivelul cererii, dar și a ofertei, spun cei de la Imobiliare.ro.

Tendințe la început de toamnă pe piața chiriilor:

  • Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creștere.

Aproape 26.500 de apartamente își așteaptă, la ora actuală, chiriașii potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. Numărul locuințelor scoase la închiriere este în ușoară creștere față de sfârșitul verii trecute. Atunci, existau la nivelul pieței locale aproape 25.500 de apartamente care puteau fi închiriate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • Chiriile continua să se scumpească

La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se poate observa o tendință de majorare a tartifelor. Garsonierele s-au scumpit, de exemplu, cu 10% față de începutul anului 2023. Chiria solicitată, în medie, de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună, după o majorare cu 13% în același interval de timp. Unele dintre cele mai semnificative majorări ale prețurilor nu s-au înregistrat însă anul acesta în Capitală, ci în Constanța. În acest caz, proprietarii au scumpit chiriile cu circa 23% la apartamentele cu 2 și 3 camere. Analiza Imobiliare.ro subliniază și faptul că nu bucureștenii, ci clujenii plătesc cele mai mari chirii la garsoniere și apartamente cu 2 camere.

“Ne apropiem, totodată, de începerea unui nou an universitar, iar numărul celor care vor intra în goana după chirie va fi tot mai mare, în condițiile în care ponderea cea mai ridicată a instituțiilor de învățământ superior și a studenților este prezentă în Municipiul București. Ne așteptăm să vedem, în acest context, noi majorări ale prețurilor”, spun reprezentanții Imobiliare.ro.

  • Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere au 2 camere.

Datele centralizate de portalul imobiliar arată că cele mai multe apartamente scoase, la ora actuală, pe piața închirierilor din Capitală se înscriu în segmentul locuințelor cu 2 camere. Este vorba despre 13.700 de astfel de unități care își așteaptă chiriașii. Oferta pe acest segment este mult mai generoasă decât cea înregistrată pe orice alt tip de apartamente, reprezentând 52% din total. Anul trecut, reprezenta 51% din totalul ofertei.

Spre comparație, apartamentele cu 3 camere însumează 24% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței din Capitală, în timp ce locuințe chiar mai spațioase, cu 4 sau mai multe camere, pretabile pentru familii mari sau persoanele care intenționează să împartă cheltuielile lunare cu mai mulți colegi de apartament, sunt cele mai rare. Numărul lor reprezintă doar 8% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței locale.

  • Numărul garsonierelor disponibile la închiriere scade în București.

 La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se înregistrează în luna august o tendință de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.

Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de față, între 4.233 de astfel de locuințe. Există posibilitatea ca această tendință să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar.

  • Cererea pentru locuințele de închiriat este în creștere

Din trimestrul al II-lea al anului trecut și până la finele trimestrului al II-lea din 2023, deci în doar 12 luni, nivelul cererii pentru proprietățile disponibile la închiriere în București a crescut cu 35%, conform datelor publicate în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Vorbim aici atât despre apartamente, cât și despre case, indiferent de vechimea imobilelor.

Astfel, aproximativ 52.100 de potențiali chiriași au ajuns, în trimestrul al doilea al acestui an, să caute o proprietate de închiriat pe Imobiliare.ro. Spre comparație, în Cluj-Napoca cererea pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu un procent spectaculos, de 98%, iar în alte orașe mari din țară precum Timișoara, Brașov sau Iași, creșterile au fost cuprinse între 19% și 48%.

Ce sume se cer pentru apartamentele de închiriat?

Cele mai scumpe garsoniere erau disponibile luna aceasta în Cluj-Napoca, potrivit analizei lunare a Imobiliare.ro. Potențialii chiriași trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă medie de 320 euro/lună. Doar de la începutul lui 2023 și până în prezent, sumele solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu aproape 14%, aceasta fiind a doua cea mai mare scumpire observată în rândul celor șase orașe analizate de Imobiliare.ro.

Chiar și în Capitală garsonierele se închiriază mai ieftin decât în Cluj-Napoca, prețul mediu cerut de către proprietari ajungând la 310 euro/lună. La Brașov, poți să te muți într-o garsonieră dacă plătești 299 euro/lună, în timp ce în Constanța chiria medie pentru o astfel de locuință a atins pragul de 280 euro/lună, după o majorare spectaculoasă, cu 20%, de la începutul anului și până la mijlocul lunii august.

Mai multe AICI

Evoluția în Europa. În România, chiriile au crescut mai mult decât prețurile locuințelor din 2010 până acum

La nivel european, în primul trimestru din 2023, prețurile locuințelor din UE au scăzut cu 0,7% față de trimestrul al patrulea din 2022, în timp ce chiriile au crescut cu 0,9%, arată datele Eurostat. 

Dacă se compară primul trimestru din 2023 cu 2010, prețurile locuințelor au crescut mai mult decât chiriile în 18 țări din UE. În România, chiriile au crescut mai mult decât prețurile locuințelor.

Bar chart: House prices and rents, % changes between 2010 and Q1 2023

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: