Piața construcțiilor în primele șapte luni ale anului: Volumul lucrărilor de locuințe a scăzut cu 22%, dar cele inginerești au crescut cu 8%

Șantier Pasaj Drajna

În primele șapte luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de aceeași perioadă a anului trecut ca serie brută cu 2,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,5%, arată datele Institutului Național de Statistică. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (-0,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 8,1%, majorare pe care specialiștii o pun mai ales pe seama proiectelor de infrastructură.

Cum au evoluat construcțiile de la o lună la alta

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 0,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+17,7%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 2,0%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti şi la clădirile rezidenţiale, cu 0,1% fiecare. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,1%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+16,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-1,9%), la clădirile rezidenţiale (-1,6%) şi la construcţiile inginereşti (-1,2%).

Evoluție anuală

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 2,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 23,5%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,2%). Construcţiile inginerești au crescut cu 5,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 2,3%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-14,9%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,6%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 17,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+1,7%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 23,6%, respectiv cu 3,9%.

Perioada 1.I-31.VII.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 2,7%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-2,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 3,5%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,2%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,0%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 3,4%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,9%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (-0,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 8,1%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.