Piaţa construcţiilor industriale a înregistrat o scădere de 5,72% în primul semestru. Cele mai multe proiecte sunt în Nord-Vest

Muncitor-constructii-sursa-Pexels-Yury-Kim-e1605262439866 Foto: Pexels.com

Piaţa construcţiilor industriale a înregistrat o scădere de 5,72% la nivel naţional, în primul semestru al anului în curs, comparativ cu 2020, arată un studiu de profil, publicat miercuri și citat de Agerpres.

Mai precis, dacă în prima jumătate a anului 2020 exista un total de 2.762 de investiţii industriale monitorizate, în 2021 numărul acestora scăzuse 2.604, arată datele analizate de platforma de asistenţă de vânzări la şantiere Victa.ro

Cele mai multe investiţii s-au anunţat în luna iunie (699 proiecte industriale), peste maximul din aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce la polul opus se află luna ianuarie cu doar 280 de proiecte identificate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit sursei citate, una dintre puţinele zone care au înregistrat creşteri în perioada analizată este sud-estul României (+7,4%), dar cel mai bine reprezentată rămâne zona de nord-vest, cu 503 proiecte industriale, care deşi a consemnat o scădere de 11,8 puncte procentuale la numărul de investiţii, rezultatul indică că regiune atrage în continuare investitorii cu multiple oportunităţi.

De asemenea, evoluţii favorabile s-au înregistrat în zonele Bucureşti – Ilfov (+5,8% de la 208 investiţii în primele 6 luni din 2020 la 220 în perioada similară din 2021) şi Centru (+5,2%, 345 vs 363).

Aproape jumătate dintre proiectele identificate şi monitorizate cu ajutorul Victa.ro, din ianuarie până la finele lunii iunie 2021, sunt încadrate la spaţii de depozitare.

Cele mai numeroase proiecte (43%) se află în stadiu de autorizare. Pe sectorul proiectelor în construcţie regăsim un total de 461 de investiţii (18% din total), în uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent când totalul indica 505 astfel de proiecte.

Clasificate în funcţie de dimensiunea şantierului, se observă că, în primele şase luni ale anului, cele mai numeroase au fost, din nou, investiţiile medii, cu un total de 912 astfel de investiţii, majoritatea sunt rămase înainte de execuţie (686), în timp ce 226 au intrat în construcţie sau amenajare.

Sectorul retail reprezintă unul dintre domeniile care păstrează o creştere în ceea ce priveşte evoluţia numărului total de şantiere. În acest caz există un avans de 8,19%, de la 1.135 de proiecte anunţate în 2020, la 1.228 identificate în primul semestru al anului în curs. “Deşi în uşoară scădere comparativ cu rezultatele înregistrate în anul precedent, zona de Nord-Vest rămâne un magnet pentru investiţiile de retail. Vorbim despre 214 astfel de proiecte, cu 6,55% mai puţine decât în anul anterior. Tot pe trend descendent în acest an este şi zona de Nord-Est cu o diferenţă de -3,68 puncte procentuale comparativ cu rezultatul din 2020 (de la 163 de proiecte la 157 în 2021). Totuşi, este important să menţionăm aici că vorbim şi despre creşteri considerabile în anumite zone ale ţării”, se menţionează în raport.

Totodată, 19% din totalul proiectelor de retail se aflau în construcţie la momentul realizării acestei analize, iar alte 19% au fost finalizate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: