Dobânzile ridicate și incertitudinea economică au crescut prudența cumpărătorilor în piața imobiliară, încetinind ritmul deciziilor, spun consultanți în domeniu, iar datele din piață arată că prețurile pe piața rezidențială au crescut, pe fondul reducerii ofertei. Date care pot anticipa evoluția pieței, cum ar fi volumul construcțiilor rezidențiale sau locuințele finalizate, au arătat scăderi. La ce ne putem aștepta pentru 2025? Economedia.ro vă prezintă o serie de date relevante și estimările unor specialiști din piața imobiliară.
Câteva cifre:
- Autorizații de construire, pentru clădiri rezidențiale: În primele zece luni ale anului s-au eliberat 30.427 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,5% faţă de aceeași perioadă din 2023, arată datele Institutului Național de Statistică.
- Locuințe finalizate: În primele nouă luni ale anului 2024, au fost 42.312 locuințe finalizate la nivel național, cu 7.681 mai puține decât în perioada similară a anului trecut
- Tranzacții total (apartamente, case, terenuri): În perioada ianuarie – noiembrie 2024, au fost vândute la nivel național 585.743 imobile (București, Ilfov, Brașov, Constanța, Cluj pe primele locuri), creștere 2% față de perioada similară din 2023 (ANCPI).
- În primele zece luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, ca serie brută, cu 4,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,3%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-4,7%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,2%.
“Anul 2024 a fost marcat de contraste semnificative în piața imobiliară, pornind de la optimismul de început de an și ajungând la incertitudinile economice care au urmat. Segmentul rezidențial a înregistrat o creștere moderată, cu tranzacțiile de locuințe crescând cu aproximativ 10% la nivel național în primele zece luni, comparativ cu anul precedent”, spune Gabriel Blăniță, associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, pentru Economedia. Acesta subliniază că dinamica pieței a variat de la un oraș la altul. Bucureștiul a raportat o creștere de 11% în primele zece luni, deși ritmul tranzacțiilor din toamnă a încetinit față de cel din vară. Iașiul a performat solid, susținut de finalizarea unor proiecte rezidențiale mari, în timp ce Timișoara a înregistrat o creștere modestă de 5%. Cluj-Napoca a stagnat, cu o creștere de doar 2%, dar a atins noi maxime ale prețurilor.
Reprezentantul Colliers notează că dobânzile ridicate și incertitudinea economică au crescut prudența cumpărătorilor, încetinind ritmul deciziilor. “Deși cererea a rămas activă, multe tranzacții au fost amânate sau au necesitat mai mult timp pentru finalizare. Creditarea ipotecară a continuat să fie costisitoare și dificil de accesat, făcând piața tot mai dependentă de cumpărătorii cu lichidități disponibile. Cu toate acestea, creșterea salariilor (+13% anual) și reziliența prețurilor, care au urcat cu 5-10% în marile orașe, au contribuit la menținerea unei relative stabilități pe piață”, menționează Blăniță.
Daniel Crainic, director de marketing la platforma Imobiliare.ro, spune că în 2024 cumpărătorii au avut de ales dintr-un număr mai mic de locuințe decât în anul anterior, iar oferta la vânzare s-a restrâns anul acesta cu 30% la nivel național. Cele mai multe opțiuni au existat pentru cumpărători în câteva cartiere bucureștene – Pipera, Berceni și Pallady.
Conform datelor platformei, prețurile au crescut pe piața rezidențială, iar reprezentanții săi spun că există și oferte atractive de creditare, în condițiile în care grupul are și o divizie de brokeraj de credite.
“Într-un context în care cererea s-a menținut la un nivel bun, fiind sprijinită inclusiv de ofertele tot mai atractive de dobândă fixă aduse de bănci în fața românilor interesați de accesarea unor credite ipotecare, iar oferta a continuat tendința de scădere observată încă din 2023, prețurile au continuat să crească, chiar mai alert decât pe parcursul anului anterior. S-a înregistrat, astfel, un avans cu 14% la nivel național versus doar 6% în 2023”, a spus Crainic, pentru Economedia.
Prețul mediu solicitat la nivel național a ajuns să depășească pentru prima oară pragul de 1.700 euro/mp util, potrivit datelor înregistrate de platforma Imobiliare.ro. Într-unele dintre cele mai scumpe cartiere din România (Primăverii, Sopor, Herăstrău) prețurile cerute pe apartamente trec de 3.000 euro/mp.
Cel mai scump oraș pentru cumpărători a rămas Cluj-Napoca, acesta fiind urmat în clasament de Brașov, unde s-a putut observa cea mai mare creștere a prețurilor în 2024. La polul opus se află Timișoara, care se menține și la sfârșitul acestui an cel mai ieftin mare centru urban pentru cumpărători.
Perspective pentru 2025
În ceea ce privește perspectivele pentru 2025, specialistul Colliers anticipează că piața imobiliară din România va continua să fie influențată de incertitudinile economice și de condițiile fiscale. “Dobânzile încă ridicate, alături de posibila creștere a fiscalității, vor accentua prudența cumpărătorilor și investitorilor, mai ales în prima parte a anului. Tranzacțiile ar putea încetini în primele luni, pe fondul unei fiscalități neclare și al costurilor ridicate de finanțare. Cu toate acestea, prețurile din marile orașe, precum București, Cluj sau Timișoara, ar putea rămâne reziliente, susținute de o cerere constantă și de o ofertă limitată. În plus, implementarea cu succes a reformelor economice și fiscale ar putea crea un climat de încredere mai ridicat, stimulând investițiile și sprijinind o revenire treptată a pieței în a doua jumătate a anului”, a transmis Blăniță.
În condițile în care am avut un 2024 cu cifre care arată scăderi pe piața locuințelor (locuințe finalizate, lucrări de construcții), am vrut să vedem la ce putem să ne așteptăm în 2025 pe acest sector.
“Deși 2024 a înregistrat creșteri modeste în volumul tranzacțiilor, piața locuințelor s-a confruntat cu scăderi semnificative în alte domenii, precum numărul de autorizații de construcție și inițierea de lucrări noi. Aceste tendințe sugerează că, în 2025, piața ar putea continua să întâmpine dificultăți, în special din cauza dobânzilor ridicate care mențin creditarea inaccesibilă pentru mulți cumpărători. Dezvoltatorii, de asemenea, vor rămâne precauți, concentrându-se pe finalizarea proiectelor deja începute în detrimentul inițierii unora noi. Activitatea tranzacțională ar putea fi moderată în prima parte a anului, cu un posibil reviriment abia în a doua jumătate, în funcție de clarificările fiscale și de evoluția condițiilor economice. Cu toate acestea, salariile în creștere și cererea constantă din marile orașe vor continua să susțină o parte din activitatea pieței, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în anii anteriori”, spune Blăniță.
Acesta anticipează că, în marile centre urbane, presiunea asupra prețurilor va persista, alimentată de o ofertă tot mai scăzută și de creșterea populației din zonele metropolitane. “Această dinamică este influențată atât de migrația internă, cât și de imigrația internațională, care, într-o primă fază, stimulează cererea pe segmentul închirierilor, contribuind ulterior la dinamizarea pieței de vânzări”, completează reprezentantul Colliers.
“Piața rezidențială se află într-un echilibru delicat: deși cererea a rămas ridicată pe tot parcursul anului, susținută de o relativă stabilitate economică, aceasta rămâne extrem de sensibilă la climatul socio-politic. Orice semn de instabilitate, fie el economic, politic sau social, poate scoate la iveală vulnerabilitățile pieței, determinând intrarea în pasivitate a cumpărătorilor. Astfel, deși aparent ne așteaptă un an 2025 pozitiv, piața rezidențială va fi cu siguranță marcată de alegerile prezidențiale din primăvară, dar și de orice imprevizibilitate, fie că vorbim de creșteri de taxe, fie de instabilitate guvernamentală”, a transmis Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, în analiza de final de an.