Piața muncii de la distanță, atractivă și pentru angajatori și pentru angajați. Care sunt job-urile remote cu cele mai mari salarii

computer remote Foto: Pexels

Piața muncii a fost semnificativ influențată de pandemia de Covid-19, iar efectele rămân chiar și după ridicarea restricțiilor. Numărul de job-uri care permit munca la distanță e în continuare semnificativ, spun reprezentanții portalurilor active pe piața muncii. De altfel, datele de mobilitate arată că românii nu s-au întors încă complet la stilul de muncă antepandemie. Angajații care lucrează la distanță sunt la fel de bine plătiți, iar cei din IT, în special, pot câștiga mii de euro și lucrând de acasă. Sau de oriunde.

Piața muncii a fost semnificativ influențată de pandemia de Covid-19 și chiar și după ridicarea restricțiilor interesul candidaților pentru joburile remote se menține constant, spun cei de la BestJobs. Angajatorii sunt și ei receptivi la nevoile angajaților, astfel că aproximativ 10% din totalul joburilor sunt remote, în creștere cu 15% față de anul trecut. De asemenea, în luna octombrie a fost înregistrat cel mai mare volum de joburi cu mod de lucru hibrid, reprezentând 17% din totalul joburilor active pe BestJobs. “Mai mult, observăm o intensificare a activității candidaților, numărul aplicărilor din luna octombrie anul curent fiind cu 62% mai mare, comparativ cu aceeași lună a anului trecut”, spun reprezentanții BestJobs.. 

Cea mai mare ofertă de joburi care permit desfășurarea activității de la distanță se înregistrează în domenii precum IT&C, Marketing, Vânzări, Financiar și Management. “Estimăm că ponderea joburilor remote va rămâne constantă, în timp ce numărul oportunităților hibrid va continua să crească până la finalul anului”, anticipează cei de la BestJobs.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cel mai bine plătite joburi remote

BestJobs a întocmit pentru Economedia și un clasament al celor mai bine plătite job-uri remote. Printre cel mai bine plătite poziții remote cu salariul afișat se numără cea de Backend Java Engineer, cu un câștig mediu lunar de 4.500 de euro, Full Stack Developer, cu  3.575 euro pe lună, PHP Developer, cu 3.400 de euro și Middlewere Service Owner, care poate ajunge și la un salariu mediu de 3.000 de euro pe lună.

De asemenea, ofertele salariale sunt mari și pentru roluri precum Senior Java Developer (2.800 euro), Web Designer (2.250 euro), Buyer (2.000 euro), Consultanță vânzări servicii financiare (1.500 euro). Alte oportunități remote bine plătite sunt disponibile pentru Responsabil Licitații, cu 1.350 euro pe lună, în medie sau Customer support cu limba germană, cu o ofertă salarială medie de 1.000 de euro pe lună, potrivit BestJObs.

“În ceea ce privește salariile, angajații care lucrează remote nu sunt remunerați altfel decât cei care lucrează de la birou pentru că indicatorii de performanță nu se schimbă, ci doar locul din care se desfășoară activitatea. Într-adevăr, dispar anumite beneficii pe care le oferă unele dintre companii, cum ar fi decontarea transportului”, menționează Ana Călugăru, de la eJobs

Și pe portalul eJobs, datele arată creșteri în ceea ce privește numărul de locuri de muncă. “De la începutul anului și până acum (1 ianuarie – 1 noiembrie) au fost postate aproape 30.000 de joburi remote, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din numărul total de joburi noi, postate pe eJobs.ro. Numărul este în creștere față de anul trecut, când, pentru aceeași perioadă de referință, am avut aproape 19.000 de joburi remote, adică 5,8% din numărul total de joburi”,
menționează Ana Călugăru.
Topul domeniilor care au scos cele mai multe astfel de joburi în piață, conform eJobs, sunt call center / BPO, IT / telecom, servicii, advertising / marketing / PR, media / internet. Candidații continuă să fie interesați de joburile care le permit să lucreze de acasă. Astfel, anul acesta au fost înregistrate 1,2 milioane de aplicări pentru joburile remote, dar cifra e în scădere cu aproape 10% față de aceeași perioadă, conform eJobs.
Datele de mobilitate, urmărite de echipa de economiști de la Romanian Economic Monitor, arată că românii nu s-au întors încă complet la stilul de muncă antepandemie. Prezența la locul de muncă e cu aproape 20% sub nivelul de dinainte de pandemie.
Sursa: Romanian Economic Monitor

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: