Piața muncii în 2024: Joburile pentru IT, agricultură și construcții vor fi mai puține, salariile de intrare pentru noii angajați vor scădea și vom vedea o temperare sau chiar o blocare a ritmului de creșteri salariale

contract, interviu Sursa foto: Pexels

Piața muncii în 2024 începe sub auspicii incerte. Cel mai probabil, va fi destul de asemănătoare cu cea din 2023 în ceea ce privește joburile disponibile în piață, dar nu vom revedea efervescența din 2022, foarte probabil să vedem o creștere a numărului de aplicări, transmit reprezentanții platformelor de joburi. În ceea ce privește locurile de muncă din IT, agricultură și construcții, domenii care au rămas fără facilități fiscale, va exista un număr mai mic de joburi scoase în piață în acest domenii, se va putea observa o scădere a salariilor de intrare pentru noii angajați și s-ar putea adăuga o temperare sau chiar o blocare a ritmului de creșteri salariale, transmit reprezentanții eJobs.

Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, anticipează în 2024 o creștere a numărului de poziții disponibile pe piața muncii, comparativ cu cea de-a doua jumătate a anului 2023. „Companiile își propun să recupereze și să ocupe posturile rămase vacante ca urmare a încetinirii ritmului de recrutare determinat de modificările fiscale și incertitudinile economice generate de acestea”.

Aceasta transmite că „un volum crescut de joburi disponibile și un număr mare de candidați care se află în căutarea unei schimbări profesionale vor face din prima jumătate de an extrem de dinamică în recrutare”.

„Digitalizarea și automatizarea vor continua să influențeze piața muncii, aducând schimbări majore asupra modului în care lucrăm, iar acest lucru va intensifica accentul pe educația continuă și dezvoltarea profesională. Angajații vor fi încurajați să își actualizeze constant abilitățile pentru a rămâne relevanți pe piața muncii”, a declarat Ana Vișian.

În ceea ce privește creșterea salariilor în 2024, aceasta spune că nivelul salariilor și al beneficiilor acordate de către angajatori sunt influențate direct de evoluțiile economice. „Dacă în 2023 tendințele de creștere a salariilor s-au menținut în pragul de 10-15%, ne așteptăm ca și anul viitor acest lucru să se mențină, chiar dacă aceste creșteri nu vor putea acoperi creșterea prețurilor sau nivelul inflației”. În același timp, reprezentanții eJobs transmit că nu estimează creșteri la nivel general de salariu, ci mai degrabă pentru cazuri punctuale.

Dacă în 2023 angajatorii au suportat, în cele mai multe cazuri, impactul măsurilor fiscale, pentru anul viitor este posibil să vedem pe piața muncii fie un număr mai mic de joburi scoase în piață în special pentru domeniile IT, agricultură și construcții, domenii afectate de măsurile fiscale asumate de Guvern, fie o scădere a salariilor de intrare pentru noii angajați. La acestea, s-ar putea adăuga o temperare sau chiar o blocare a ritmului de creșteri salariale, transmit reprezentanții eJobs.

Aceștia spun însă că sunt și companii care nu își permit să susțină impactul financiar al acestor măsuri fiscale și deja au scăzut cu aproximativ 10% salariile nete ale angajaților.

Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, este de părere că „măsurile fiscale adoptate anul acesta vor genera un impact la nivelul întregii piețe. Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști, agricultură și construcții, este o măsură de care s-a tot vorbit și în trecut, facilitățile având totuși caracter temporar, de susținere și încurajare a dezvoltării pe o perioadă dată de timp. Aceste schimbări au intrat deja în vigoare, angajatorii fiind dispuși să suporte creșterile de impozit astfel încât să compenseze scăderea salariului rezultată și să păstreze echipele”.

Retail, inginerie, IT, transport și industria alimentară, printre cele mai căutate domenii pe piața muncii în 2024

Reprezentanții eJobs spun că în continuare va exista un interes crescut pentru domeniile deja cunoscute care publică mai multe joburi în piață.

„Majoritatea mutărilor vor veni din zona entry level și mid level, iar aceste segmente vor fi cele mai căutate. Iar domeniile care angajează cel mai mult la nivel general, dar și pe aceste două segmente sunt retail, servicii, call center / BPO, transport / logistică și industria alimentară”, transmit reprezentanții eJobs.

În același timp, reprezentanții Bestjobs observă o variație semnificativă a ofertelor, influențată de o atenție crescută la aspecte precum impactul asupra mediului, sustenabilitatea, progresele în tehnologia inteligentă și automatizare, precum și accentul pus pe educația continuă.

„Retail, Ingineria, IT-ul, Financiar/ Contabilitatea și Suport clienți se vor menține ca domeniile cele mai dorite de către candidați. Diferența există mai degrabă în rândul tipului de program de lucru, spre exemplu tot mai mulți candidați români își caută un job remote sau cu program flexibil, care să le permită să opteze și pentru un job suplimentar pentru un venit suplimentar”, preciează Ana Vișian.

Printre cele mai bine plătite locuri de muncă în 2024 vor fi cele în care se găsesc greu specialiști, așa cum se întâmplă în domenii precum IT, vânzări, spun reprezentanții eJobs. De asemenea, reprezentanții BestJobs sunt de părere că în continuare rolurile ce implică specializări multidisciplinare și cunoștințe tehnice vor fi printre cele mai bine plătite.

Joburile în IT, Inginerie, Sănătate, Management sau poziții de specialiști și tehnicieni vor avea cele mai mari oferte salariale din piață.

  • Medic stomatolog cu experiență, Brașov – 3.000 – 5.000 euro net
  • Manager achiziții și logistică, București – 2.500 – 3.000 euro net
  • Java Developer, remote – 2.600 – 3.000 euro net
  • Software Architect, remote – 4.000 – 5.500 euro net
  • Senior data engineer, remote – 5.800 – 6.200 euro net

Cum a arătat piața muncii în 2023

2023 a fost un an dinamic, însă într-un sens diferit față de 2022. Anul acesta a redevenit unul al angajatorilor, în condițiile în care numărul de joburi noi postate pe platformă a scăzut cu 10% față de 2022, iar numărul de aplicări a crescut cu același procent, transmit reprezentanții eJobs.

„Totuși, în cifre absolute, vorbim în continuare despre un număr considerabil de joburi noi. Astfel, de la începutul anului și până acum au fost postate aproape 350.000 de joburi pentru care au fost înregistrate 10 milioane de aplicări. Domeniile care au primit cele mai multe aplicări au fost: retail, servicii, call center / BPO, IT / telecom, financiar / bancar, turism, transport / logistică și industria alimentară”, potrivit companiei.

„Domeniile cu cele mai multe aplicări în 2023 au fost Vânzările, Ingineria, IT-ul, Financiar/ Contabilitatea și Call-Center/ BPO. Cu toate acestea, o evoluție considerabilă în ultima jumătate a anului s-a putut observa în cazul IT-ului, Legal/ Sectorul Public, Marketing, Logistică și Transporturi, cu creștere în volumul aplicărilor de 5-10%”, spune reprezentantul Bestjobs.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. …….transmite reprezentanții platformelor de joburi.
    Acord subiect – predicat .
    …… domenii care au rămâne fără facilități fiscale …..
    Trebuie corectat.
    …un volum crescut de joburi disponibile împreună cu număr mare de candidați care se află în căutarea unei schimbări profesionale, va face din prima jumătate de an extrem de dinamică în recrutare.
    Acord subiect – predicat
    M-am oprit .
    Recitiți articolul , faceți corecturile necesare și am să-l recitesc după aceea.

  2. Doamna Ana Vișan corect afirmă că facilitățile trebuie să fie pentru o perioadă limitată de timp. Doar ca pentru IT facilitățile au depășit 20 de ani.
    Eliminați toate subvențiile , facilitățile și discriminările pentru ca piața să își regăsească echilibrul.
    Nimic deosebit pe piața muncii in 2024 . Prin eliminarea parțială a unor facilități piața muncii își recapătă echilibrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *