PIB per capita în 2021: România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene (date Eurostat)

Redacția mart. 23, 2022 2 comentarii
crestere economica grafic calcule

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al Poloniei Ungariei, Portugaliei, României şi Letoniei s-a situat cu mai puţin de 30% sub media Uniunii Europene în anul 2021, arată datele preliminare publicate miercuri de Eurostat și citate de Agerpres.

În ceea ce priveşte PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%.

Potrivit Eurostat, PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, 71% din media din UE, Croaţia – 70%, Slovacia – 68% , Grecia – 65% şi Bulgaria – 55%.

Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu 177% peste media din UE. Urmează Irlanda cu un PIB/locuitor exprimat în PPS cu 121% peste media din UE. La distanţă se situează Danemarca (33% peste media din UE), Ţările de Jos (32% peste medie), Suedia (23% peste medie) şi Belgia (22% peste medie).

Germania, Finlanda şi Franţa sunt celelalte state membre cu un PIB per capita mai mare decât media din UE.

Datele comunicate miercuri de Eurostat reprezintă o estimare preliminară cu privire la paritatea puterii de cumpărare şi PIB per capita în Uniunea Europeană pentru anul 2021. Datele mai detaliate vor fi publicate în lunile iunie şi decembrie

Foto: Pexels/Pixabay

Comentarii

  1. Cand Guvernatorul BNR va fi interesat sa ridice nivelul de trai al romanilor lucrand în interesul populației și făcând ca banii sa circule mai mult în economia tarii decat in ratele de achitat la banci atunci tara va fi mai prospera.
    Majoritatea banilor populației se duc pe achitarea creditelor cu dobânzi exagerate fata de media UE, in plata taxelor și ce mai rămâne în hrana familei. Dacă mai rămân ceva bani e bine sa fie pusi deoparte ca peste 3 luni nu se știe cât va fi rata la banca.
    Făcând o analiza sumara in ultimii 20 ani, concluzia este ca BNR lucrează doar in interesul băncilor și deloc în interesul țării de aderare la Euro sau creșterea nivelului de trai a populației.
    Oare când se va schimba aceasta situație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *