Pieţele bursiere europene au închis luni în scădere, pe fondul celor mai recente decizii ale băncilor centrale

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Pieţele bursiere europene au închis luni în scădere, în condiţiile în care investitorii au reflectat asupra unui val de decizii ale băncilor centrale de săptămâna trecută şi asupra perspectivei unor rate ale dobânzilor mai mari pentru mai mult timp, relatează CNBC, citat de News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 0,6%, bursele majore şi aproape toate sectoarele  fiind în teritoriu negativ.

Acţiunile companiilor de călătorii şi agrement au condus pierderile, cu o scădere de 3%, urmate de sectorul bunurilor de uz casnic, cu un declin de 2%.

Banca Angliei şi Banca Naţională Elveţiană au optat să întrerupă ciclurile de majorare a ratelor dobânzilor, săptămâna trecută, spre deosebire de ”creşterea uşoară” realizată de Banca Centrală Europeană pe 14 septembrie.

Cele mai recente decizii privind ratele dobânzilor au arătat că ”toate băncile centrale se confruntă cu aceeaşi triplă dilemă: cum să echilibrăm încetinirea economică, inflaţia încă prea mare şi impactul întârziat al creşterilor fără precedent ale ratelor dobânzilor”,  a declarat pentru CNBC Carsten Brzeski, director pentru macroeconomie la banca olandeză ING.

În Germania, randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani, de referinţă, a urcat până la cel mai ridicat nivel din 2011, potrivit datelor Reuters, pe fondul unui avans larg al randamentelor din zona euro.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,98%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,85%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,78%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 0,68%, ăn timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a coborât cu 1,22%.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *