Pieţele bursiere europene au închis vineri în creştere Companiile de petrol şi gaze au înregistrat cele mai importante avansuri

Redacția apr. 29, 2023 0 comentarii
bursa actiuni

Pieţele bursiere europene au închis vineri în creştere, investitorii analizând noi date economice şi rezultatele financiare trimestriale raportate de companii, transmite CNBC, citat de News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în urcare cu 0,6%, inversând declinul de la începutul sesiunii.

Băncile au pierdut optimismul de joi al investitorilor şi au scăzut cu 1,4%, în timp ce companiile de utilităţi au coborât cu 0,3%.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de companiile de petrol şi gaze, cu un avans al indicelui de profil de 1,9%.

Pe ansamblul lunii aprilie, indicele de referinţă  Stoxx 600  a avansat cu 1,87%.

Indicele german DAX a crescut vineri cu 0,77%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,10, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,5%.

Economia zonei euro a crescut cu 0,1% în primul trimestru al anului, au arătat cifrele preliminare publicate vineri, chiar dacă PIB-ul Germaniei a scăzut în această perioadă.

Un sondaj în rândul economiştilor realizat de Reuters a estimat o creştere trimestrială de 0,2%.

Pe de altă parte au crescut îngrijorările legate de sectorul bancar din cauza băncii regionale americane First Republic, care caută o strategie de redresare după ce acţiunile sale au căzut din cauza ştirilor că a pierdut aproximativ 40% din depozitele sale în primul trimestru.

Vineri, rezultatele băncii britanice NatWest au arătat o creştere anuală de 37,2% a veniturilor, la 1,036 miliarde de lire sterline (1,29 miliarde de dolari), în timp ce marja netă a dobânzii a crescut cu 7 puncte de bază faţă de trimestrul anterior, până la 3,27%. Cu toate acestea, acţiunile băncii au scăzut cu până la 3,7%.

Mercedes-Benz a raportat o scădere a câştigurilor anuale, dar rezultatele sale au depăşit în continuare previziunile. Compania şi-a îmbunătăţit perspectivele de vânzări pentru camionete şi a spus că vânzările de maşini vor ajunge la nivelul superior al estimărilor sale.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *