Planul de relansare al Uniunii Europene, încurajat de BCE

Redacția mart. 29, 2021 0 comentarii
Comisia Europeana

Acordul stabilit la nivelul UE privind plata fondurilor de salvare către statele membre, finanţat prin datorie comună, este compatibil cu tratatele UE, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, membru în Consiliul guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Guvernele blocului comunitar au fost de acord să permită Comisiei Europene să atragă fonduri de 750 de miliarde de euro de pe pieţele de capital şi să transfere banii statelor membre cele mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Plăţile vor fi condiţionate de reforme convenite de comun acord şi de planuri de investiţii. O parte din bani va fi acordată sub formă de împrumuturi, iar alta sub formă de subvenţii.

Vineri, Curtea Constituţională a Germaniei a suspendat procesul de ratificare a planului Uniunii Europene de relansare post-pandemie, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune. Extrema-dreaptă îşi anunţase intenţia de a depune recurs împotriva acestei legi, invocând neconstituţionalitatea ei. De asemenea, Curtea de Conturi a Germaniei a criticat în urmă cu două săptămâni planul de relansare al UE, ale cărui efecte financiare ar urma, potrivit acestei instituţii, să aibă repercusiuni şi asupra viitoarei generaţii.

Într-un raport privind acest plan de relansare – finanţat prin împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare şi din care mai departe statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi în baza pUndălanurilor naţionale aprobate de Comisie, – Curtea de Conturi a Germaniei a obiectat, printre altele, faţă de caracterul comun al datoriei, neaplicarea regulilor bugetare ale UE pentru această datorie şi inexistenţa unui plan de rambursare constrângător pentru statele membre. În acelaşi document se estimează că Germania va vărsa 65 de miliarde de euro în plus faţă de suma de care va beneficia.

“Nu am niciun dubiu că acordul european este perfect compatibil cu Tratatul”, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, la un eveniment organizat la Madrid de agenţia de presă Europa Press.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *