Seedblink, o platformă de crowdfunding axată pe tehnologie, fondată de o echipă de antreprenori români, își extinde aria de acoperire europeană, scrie bne IntelliNews.
Lansată cu puțin timp înainte de pandemia COVID-19, Seedblink abordează o lacună critică pe piața Europei Centrale și de Est (ECE), unde țări precum România și Bulgaria nu aveau platforme de finanțare semnificative pentru startup-uri. Acest decalaj, cuplat cu impulsul Uniunii Europene pentru reglementarea paneuropeană a crowdfunding-ului, a inspirat crearea SeedBlink.
„Am văzut o oportunitate de a crea prima platformă de crowdfunding din ECE, umplând un gol pe piață”, a declarat co-fondatorul și CEO Carmen Sebe într-un interviu acordat bne IntelliNews. „Anterior, platformele de crowdfunding erau reglementate doar în țările lor respective, ceea ce reprezenta un impediment în obținerea altor investitori pentru startup-uri … Am decis să creăm o singură platformă pan-europeană.”
Echipa fondatoare a SeedBlink a adus la masă o bogată experiență, cu expertiză în dezvoltarea de startup-uri, tehnologie și finanțe. Experiența lui Sebe este în sectorul tehnologiei, unde a condus anterior Gecad ePayments și Avangate către ieșiri de succes. Cofondatorul și președintele consiliului de administrație Radu Georgescu este, de asemenea, un veteran al tehnologiei, cu zeci de ani de experiență în înființarea și dezvoltarea de companii. Cu toate acestea, președintele consiliului de administrație Andrei Dudoiu și Ionuț Patrahau, responsabil cu dezvoltarea corporativă, provin amândoi din mediul bancar.
Această combinație a permis echipei fondatoare să se concentreze pe finanțarea companiilor de tehnologie. „Ceea ce am făcut noi diferit a fost să ne concentrăm doar pe companiile de tehnologie”, a explicat Sebe. „Știm cum să ne ocupăm de tehnologie, așa că am decis să lucrăm cu companii de tehnologie”.
Viziunea pan-europeană a companiei a început cu un accent local. SeedBlink a lucrat inițial în principal cu companii din România, înainte de a deschide un birou în Bulgaria vecină. Echipa a achiziționat apoi o mică companie olandeză de crowdfunding, una dintre cele mai vechi din Europa, dar care se afla în dificultate, și a început să o modernizeze și să extindă aria de acoperire a SeedBlink în Europa de Vest. Au urmat birouri în Austria, cu planuri de extindere în continuare în Germania și Franța, în ciuda climatului economic incert din prezent.
„Am început cu această creștere în minte, dar pentru a obține tracțiune am început în România”, a spus Sebe. „Ne concentrăm în continuare pe ECE, unde există multe afaceri de făcut. Diferențele culturale [în ECE] nu sunt la fel de pronunțate ca în Europa de Vest, ceea ce face mai ușoară creșterea prezenței noastre, iar în acest moment suntem recunoscuți ca fiind cea mai mare platformă din această zonă.”
SeedBlink se poziționează ca un facilitator pentru startup-uri, în special în colaborare cu capitaliștii de risc (VC). Platforma a atras companii care beneficiază deja de sprijin din partea capitalurilor de risc, ceea ce îi permite să ofere oportunități de investiții care sunt verificate și considerate promițătoare.
În mai multe runde de finanțare mai mari, companiile au obținut fonduri de la Seedblink alături de societățile de capital de risc. Printre acestea se numără unele dintre cele mai importante startup-uri din regiune. Într-o rundă recentă de finanțare majoră, .lumen a obținut 5 milioane EUR de la o combinație de Seedblink și societăți de capital de risc pentru a sprijini dezvoltarea „ochelarilor pentru nevăzători” creați prin utilizarea tehnologiei de conducere autonomă pentru a reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid. .lumen a obținut 1 milion EUR într-o singură zi – un record pentru Seedblink.
Anul trecut, compania aeriană Dronamics, cu sediul în Bulgaria, a apelat, de asemenea, la comunitatea de investitori a Seedblink într-o rundă de finanțare de 2 milioane EUR, în a doua sa incursiune pe platformă. Pentru Flowx.ai, o companie de tehnologie cu sediul la New York și cu o echipă de ingineri în România, SeedBlink a participat alături de VC și alți investitori la o rundă inițială de 9 milioane de dolari condusă de Dawn Capital.
„Avem câteva nume foarte mari care au obținut mai mult de 1 milion de euro de pe platforma noastră”, a subliniat Sebe, adăugând că o altă strângere de fonduri la o scară similară este așteptată în cursul lunii următoare.
Între timp, recunoscând cererea pentru investiții mai mici, în stadii incipiente, SeedBlink a introdus, de asemenea, o nouă linie de afaceri pentru a oferi finanțare de tip seed și pre-seed.
„Ne-am dat seama că investitorii doresc să intre și în tipuri mai mici de companii – seed și pre-seed – așa că am deschis și o nouă linie”, a declarat Sebe. „Facem parte dintr-un ecosistem care lucrează cu societăți de capital de risc, investitori înger, persoane fizice cu valoare netă ridicată și family offices … suntem pe piață și știm că suntem bine văzuți în ecosistemul societăților de capital de risc. Ei lucrează cu noi atunci când vor să completeze o rundă, ceea ce este minunat.”
Pe măsură ce SeedBlink a crescut, și-a diversificat ofertele, inclusiv prin lansarea unui pilot pentru oferte secundare. În prezent, cu toate acestea, Sebe spune că piața secundară nu este un obiectiv principal pentru SeedBlink pe termen scurt. „Explorăm apetitul pentru piețele secundare în rândul investitorilor noștri, dar nu este ceva ce promovăm strategic în acest moment”, a spus ea.
Baza de investitori a SeedBlink este diversă, 60% dintre investitori provenind din afara României. Jumătate dintre acești investitori străini sunt stabiliți în Țările de Jos, iar alții în Bulgaria, Austria și nu numai. Platforma a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în educarea noilor investitori din întreaga regiune, dintre care mulți fac prima lor incursiune în investițiile în startup-uri.
„Un lucru foarte important pentru o companie, dar și foarte dificil, este să găsească bani pentru a se dezvolta”, a spus Sebe. „Dacă nu ai finanțare, nu te poți dezvolta, iar dacă nu te poți dezvolta, mori.” Asigurarea finanțării prin capital de risc poate fi dificilă, în special în regiunea ECE, unde principalele societăți de capital de risc selectează doar o mână de companii în fiecare an.
„Avem lunar 10-12 oportunități pe platforma noastră și toate sunt selectate de noi. Așadar, pentru companii suntem foarte importanți.”
Pe lângă crearea platformei pentru asigurarea finanțării, Seedblink oferă, de asemenea, infrastructură pentru a facilita procesul de strângere de fonduri, permițând antreprenorilor să se concentreze pe activitatea lor de bază.
Privind în viitor, Sebe are în vedere SeedBlink ca fiind mai mult decât o platformă de crowdfunding. Ea o vede evoluând într-un instrument cuprinzător pentru startup-uri. Platforma își propune să sprijine companiile de la pre-seed la seria B, oferind infrastructura necesară pentru creștere în fiecare etapă.
„Dorim să fim o platformă europeană care să ofere companiilor mai multe instrumente pentru obținerea de finanțare, precum și instrumente de gestionare”, a declarat Sebe. „Suntem bine recunoscuți în ECE, iar obiectivul nostru este să continuăm să avansăm în partea de vest a Europei, continuând în același timp educația în această parte a lumii.”
Pe măsură ce SeedBlink își continuă expansiunea, aceasta oferă startup-urilor din domeniul tehnologiei din România și din întreaga regiune ECE un colac de salvare într-o regiune în care sursele tradiționale de finanțare sunt rare. Cu planuri de extindere a amprentei sale în întreaga Europă, SeedBlink este pregătită să devină un jucător important în peisajul global al crowdfunding-ului.