În plin sezon estival, operatorii din industria ospitalității continuă să facă recrutări pentru a acoperi necesarul de angajați, arată platforma de recrutare online bestjobs. Aici sunt în prezent disponibile aproximativ 2.000 de posturi în Turism și HoReCa, la nivel național, cu 15% mai multe decât anul trecut.
O accelerare a turismului pe plan local este confirmată și de cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, care arată că numărul străinilor care vizitau țara noastră în mai 2023 era cu 13% mai mare decât în 2022, indicând un sezon turistic mai activ.
„La trei ani de la criza puternică de personal ce a afectat Turismul și HoReCa, observăm că angajatorii se străduiesc să-și completeze necesarul de angajați, motiv pentru care și avem în prezent un număr atât de mare de posturi deschise în aceste domenii. Foarte mulți dintre ei apelează la muncitori din afara spațiului european, atât pentru forța de muncă disponibilă, cât și datorită posibilității de a acoperi mai eficient nevoile salariale. Această soluție plasează aceste domenii în topul celor care atrag angajați non-UE în număr mare, alături de Construcții, Producție și Transporturi”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.
Cea mai mare parte a ofertei de joburi este concentrată în regiunile cu trafic turistic mai intens, cum ar fi stațiunile de la mare și munte, dar și Capitala României.
Ce salarii obțin candidații care aplică la joburile sezonului estival
Joburile specifice sezonului estival au atras în luna iulie 25.000 de aplicări. Cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru posturile de operator recepție, unde oferta salarială este cuprinsă între 450 și 600 euro, ospătar, care poate câștiga aproximativ 500 de euro, în medie, fără bacșiș, shaormar, cu un salariu cuprins între 450 și chiar 700 euro net, agent turistic, 800-1.200 euro lunar, administrator pensiune turistică, aproximativ 1.000 euro net lunar.