Platforma pentru românii rămași fără loc de muncă în timpul pandemiei: numărul celor înscriși a crescut de 4 ori în câteva luni

Alex Iuonut Foto: Alex Iuonut, arhiva personala/ captura Datafara.ro

 

Șofer cu 6 ani de experiență, designer de interior, ajutor de bucătar, însoțitor de zbor (10 ani de experiență), lăcătuș (31 ani de experiență), agent de turism, inginer în industria aerospațială. Și lista curge cu zeci de profesii trecute în căsuța “rol anterior”. Acestea sunt doar câteva dintre profilurile create pe o platformă specializată de către românii rămași recent fără loc de muncă.  În primele săptămâni după ce pandemia a ajuns și în România și firmele au început să simtă primele lovituri încasate de economie, un tânăr din Cluj cu experiență în marketing online a lansat platforma Datafară.ro. Era gândită să adune pe de-o parte CV-uri ale unor persoane care tocmai rămăseseră fără slujbă și, în altă secțiune, companii care încă aveau nevoie de oameni. Asta în contextul în care mii de societăți au cerut șomaj tehnic pentru angajații lor la începutul pandemiei, alte afaceri s-au închis ori și-au restrâns serios activitatea. Am povestit cu Alex Iuonuț, fondatorul platformei, despre cum arată piața muncii după un an de pandemie, din perspectiva siteului lansat în aprilie.

 

Alex Iuonuț e specialist în automatizări de procese de vânzări, marketing online și dezvoltare de soluții in-house pentru eficientizarea modului de lucru al angajaților. Platforma Datafară.ro nu generează profit, spune fondatorul său, dar nici nu era gândită în acest scop. Tânărul este angajat la o firmă din București și spune că nu se cataloghează ca fiind antreprenor. “Fac proiecte in timpul liber”, adaugă el. Datafară.ro merge deja de aproape 1 an și continuă să crească. Pentru început, să menționăm că în aprilie anul trecut, pe Datafară.ro erau înregistrate în jur de 400 de persoane și 70 de companii. Cum au evoluat lucrurile în lunile de criză ? Numărul celor care au nevoie de job a crescut de aproape 4 ori. Mai precis, în această perioadă, Datafara.ro a ajuns la peste 3.500 de persoane înregistrate pe platformă. Domeniile în care activează cei care au rămas fără job sunt diverse: Vânzări, Management, Servicii Clienți, Inginerie, Marketing. Dintre cei care s-au înregistrat pe site, aproximativ 2300 de persoane (71%) și-au pierdut jobul în timpul pandemiei, arată calclulele fondatorului de platformă. “Cele mai multe persoane sunt din București, Brașov, Timiș, Cluj și Iași. Iar din aceste zone sunt și cele mai multe persoane care si-au găsit de muncă datorită platformei. Dintre cei înregistrați, peste 9% și-au găsit un loc de muncă datorita companiilor care s-au înregistrat și ele pentru a vedea candidați”, spune Alex. Nu doar numărul celor care caută loc de muncă a crescut, ci și numărul de companii care au nevoie de oameni : platforma a ajuns acum să înregistreze peste 300 de firme care caută activ persoane pe care să le angajeze. “Cele mai multe companii sunt din domeniul HR, care recrutează pentru alte companii, dar sunt și companii din domeniile Curierat, IT, magazine de tip supermarket, Restaurante, Telefonie. În momentul actual sunt peste 30.000 de vizualizări de profile făcute în ultimele 7 zile. Asta arată că în continuare se caută forță de muncă”, concluzionează Alex. Acesta spune că site-ul înregistrează lunar o creștere cu 6% în ceea ce privește numărul de profiluri înregistrate, în timp ce numărul de companii de pe site crește cu 2% în fiecare lună. “ Asta în condițiile în care totul merge prin recomandare. Nu facem promovare pe nicio sursă”, menționează fondatorul.

Platfoma poate fi accesată gratuit de către cei care își caută un job, dar și de către cei care caută să angajeze. Încă de la lansare, proiectul a fost susținut de o companie de Tehnologie și merge înainte în aceeași formulă, păstrând accesul gratuit, spune Alex. “Am cerut suportul celor de la Bubble si ne-au sponsorizat pentru asta cu găzduirea siteului. Alte costuri pe care le avem sunt susținute prin donații. Aș vrea să o țin așa cât de mult pot, iar cei de la Bubble mi-au oferit susținerea pe toată durata proiectului. Ei ajuta orice proiect care e unul social și gratuit în perioada asta cu pandemia. Au fost foarte receptivi la ideea mea și am primit foarte repede ok-ul din partea lor”, explică Alex. Acesta lucrează acum, în paralel cu job-ul său, la un alt proiect, alături de sora sa: un “calculator de energie”, platformă lansată în haosul adus de liberalizarea pieței de energie.

 

În România, rata șomajului era de 3,9% la finalul anului 2019 și a crescut la 5,6% în iunie 2020, perioadă urmată de o scădere ușoară, dar cotinuă, spun economiștii.

 

Foto: Alex Iuonut, arhiva personala/ captura Datafara.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *