PNRR va fi prezentat miercuri în Parlament. 5 state membre, inclusiv România, nu au adoptat încă decizia privind resursele proprii ale UE

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc miercuri, în ședință comună, pentru a fi prezentat Planul Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru un vot pe marginea deciziei privind resursele proprii, a anunţat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

„Birourile permanente reunite au hotărât convocarea plenului Camerelor reunite pentru ziua de mâine, la ora 13,00. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare (PNRR) cu intervenţii din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament. La punctul doi, ratificarea Tratatului EURATOM, o ratificare care este extrem de importantă, pentru că ratificarea trebuie făcută în fiecare ţară şi în funcţie de această ratificare depinde momentul în care Comisia poate să iasă pe piaţă pentru a putea realiza împrumuturile”, a precizat Ludovic Orban, citat de Agerpres..

Orban a precizat că premierul va avea la dispoziţie 60 de minute pentru prezentarea PNRR, iar fiecare grup parlamentar va avea „un timp pentru a-şi exprima punctul de vedere în limita unui timp stabilit în funcţie de numărul de parlamentari, aşa cum e cutuma parlamentară”.
„Nu e o dezbatere, ci prezentarea pozițiilor fiecărui grup parlamentar”, a mai spus Orban.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ludovic Orban a adăugat că PNRR va fi transmis Comisiei Europene în termenul „stabilit”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, marți, că, dacă prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară și îi acuză pe premierul Florin Cîțu și liderul PNL, Ludovic Orban, că „vor să blocheze toată Europa”, prin neadoptarea planului în Parlament.

Premierul Florin Cîţu a acuzat, pe 10 martie, un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (grupul PPE) a criticat, de asemenea, intenția PSD de a nu vota decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene, explicând că, dacă o țară nu ratifică această decizie, Mecanismul European de Redresare și Reziliență nu se poate aplica pentru niciun stat membru.

„Un lucru foarte grav este că PSD creează un precedent extrem de periculos la nivel european. PSD face politică internă cu întreg mecanismul anti-criză de 672,5 miliarde de euro dedicat întregii UE. Chiar dacă, după aceste șantaje, PSD înțelege riscul și votează decizia, această acțiune va putea fi un exemplu pentru ca alte partide și politicieni iresponsabili din Europa să joace politic cu resursele Uniunii Europene și cu planul anti-criză al Europei. Iar dacă un stat membru blochează definitiv decizia pe resursele proprii în urma jocului lansat de PSD, atunci nu vom mai avea mecanism de redresare și reziliență”, a declarat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook, pe 10 martie.

În acest moment, doar 5 state nu au adoptat decizia privind resursele proprii ale UE: România, Polonia, Austria, Olanda și Ungaria.

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută, pe 20 mai, o rezoluție, prin care susține că are dreptul de a primi informații relevante cu privire la stadiul punerii în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență și că așteaptă să primească de la Comisia Europeană detalii despre negocierile purtate cu statele membre.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: