Pogonaru, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a UE

Redacția nov. 17, 2022 0 comentarii
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a Uniunii Europene, la fluidizarea comerţului intra-european şi la lanţuri de valoare europene mai eficiente, a spus, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, citat de Agerpres.

“Apartenenţa noastră la Schengen ar duce la întărirea pieţei interne a Uniunii Europene, la fluidizarea comerţului intra-european, la lanţuri de valoare europene mai eficiente. Se vorbea aici de România ca Hub regional logistic, se vorbea de Constanţa, Arad ca posibile centre pentru huburile logistice de distribuţie. Nu ştiu dacă ştiţi câte multinaţionale au în momentul de faţă centre de coordonare în România pentru bunuri de larg consum şi ar fi logic ca şi mişcările din România în diverse direcţii spre piaţa europeană să fie fluide. Acest lucru nu se întâmplă la ora actuală. Dacă am reuşi să devenim Hub, s-ar crea o situaţie de stabilitate economică, o situaţie în care ar fi mai multe locuri de muncă, o situaţie în care migraţia din această zonă s-ar reduce datorită unui plus de stabilitate şi prosperitate economică. Când zicem “Merităm în Schengen”, noi spunem merităm să fim centrul de stabilitate economică”, a declarat Pogonaru.

Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România îşi doreşte acces egal la fluxurile europene.

“Sunt două direcţii principale, ceea ce vrem noi este de fapt accesul egal pentru România la fluxurile europene, libera circulaţie în aceeaşi măsură, în condiţii egale pentru toate ţările din regiune, persoane, bunuri şi servicii. Întâmplarea face să fiu implicat în diversele activităţi în privinţa dezvoltării economiei circulare. Nu ştiu dacă ştiţi, dar România a reuşit să dezvolte capacităţi de producţie remarcabile în domeniul ăsta. România are firme ca Promateris, care este în mod clar principalul producător de ambalaje biodegradabile din Europa Centrală şi de Est. Ştiţi cum funcţionează stabilirea preţului la pungile acelea verzi pe care le vedeţi în România când le exporţi în Ungaria? Nu mai vorbesc de Grecia, care este o piaţă clară pentru firmele româneşti. În magazin, pungile vor sta 30 de zile dacă ţi se scad zilele care stau în vamă, iar o zi înseamnă 3% din preţ. Ca să aveţi imaginea a ceea ce se pierde şi de ce este atât de de important în cadrul unui proiect european, să dai condiţii egale de competiţie pentru mediul de afaceri românesc… Asta e valabil pentru toate mărfurile perisabile”, a explicat Florin Pogonaru.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a organizat, joi, o conferinţă de presă ce a avut ca temă aderarea României la zona Schengen şi impactul benefic pe care aceasta îl va genera pentru dezvoltarea pieţei interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *