Compania privată Lightning-Net a scos la licitație în SICAP un contract de 521.700 lei pentru achiziția de utilaje, instalații, echipamente și bancuri de lucru pentru construcția de roboți de asistență în mediul urban. Este vorba de subansambluri care să ajute la construcția fizică a roboților, partea de soft urmând a veni separat și nu face obiectul acestei achiziții. Scopul este a de produce un prototip care să poată fi testat în teren și care ar urma să fie produs în masă, în vederea îndeplinirii mai multor scopuri specifice. Achiziția platformelor de asamblare pentru roboți face parte dintr-un proiect derulat împreună cu Universitatea Politehnica București, ea fiind finanțată din Programul Operațional Competitivitate.
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susținerea investiției private în CDI prin introducerea inovării de tehnologii și servicii în activitatea proprie a S.C. LIGHTNING NET SRL prin realizarea, bazată pe cercetare în colaborare cu un colectiv de cercetare dintr-o universitate tehnica de prestigiu, a unei baze de robot polimorfic cu orientare și mișcare liberă sau asistată în clădiri și areale din Smart City. Această bază poate acomoda aplicații diverse conform ideii inovative a proiectului, astfel încât potențialii beneficiari să poată achiziționa sau închiria baza de transport robotică pentru a instala diverse aplicații pe aceasta. Obiectivul investiției inițiale pentru inovare în vederea introducerii în producție a rezultatelor obținute din cercetare dezvoltare constă în înființarea unei unități noi”, este descrierea contractului scos acum la licitație.
Aflăm din caietul de sarcini și care este obiectivul mai mare al acestui proiect, cel de după dezvoltarea propotipului. „Activitățile proiectului își propun obținerea unui echipament pilot utilizabil comercial care va fi introdus în producție si pe baza lui se vor oferi servicii în domenii precum sănătate, securitate sau educație din ’’smart city”. Prin combinarea platformei robotice cu o aplicație de tipul CHIOS de verificare a stării de sanatate se intenționează a se obține un sistem robot de asistență medicală în spații private și publice iar o altă aplicație se va adresa supravegherii, îndrumării și reclamei în rețelele orașului inteligent.”
Ce va face Lightning Net în cadrul acestui proiect de pionierie în robotică sunt următorii pași:
- Obținerea prin cercetare industriala de metode inovative pentru implementarea paltformelor robotice autonome polimorfice de tip resilient in rețelele „smart city”,
- Proiect subansambluri, realizarea si testarea mecanica, electronica si IT a prototipului de laborator,
- Achiziții de materiale, echipamente IT si comunicații si cunoștințe tehnice,
- Proiect ansamblu, realizarea si testarea in medii reprezentative a echipamentului pilot utilizabil comercial, in cadrul etapei de dezvoltare experimentala,
- Achiziții materiale pentru realizarea echipamentului pilot utilizabil comercial,
- Investiții in vederea introducerii in producție a rezultatelor CD, prin achiziții de active corporale si necorporale,
- Documentație flux fabricație si punerea in producție a echipamentului,
- Activitati de informare si publicitate,
- Cerere de brevet de invenție,
- Activitati de raportare si audit,
- Crearea de noi locuri de munca pe durata implementării proiectului.
Ofertele din achiziția de echipamente pentru construcția prototipului de robot se va face în 14 martie, departajarea lor se face în funcție de prețul cel mai scăzut.
Lightning Net este o firmă cu acționariat privat, cu acționar unic Mihaela Ramona Costache, care lucrează de zece ani la proiectul Smart City – Orașul Viitorului, care implică soluții complexe de transformare totală a modului în orașul este alimentat cu energie „de la producerea de energie până la eficientizarea proceselor ce implică transformări de energie… o analiză superioară a datelor culese de pe teren cu ajutorul mașinilor – procese automatizate – atât aeriene (drone) cât și terestre (roboți), analizele fiind făcute cu ajutorul IA – software optimizat cu algoritmi de inteligență artificială”, este descrierea de pe site-ul propriu.
În 2021, a înregistrat o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei și un profit de 1,3 milioane lei, având 15 angajați.
Compania a încheiat până în prezent 49 de contracte de achiziții publice în valoare totală de 1.407.923,79 lei.