POLITICO: Derapajul pro-rus și de extremă-dreapta al României ar putea atrage mari probleme și pentru UE și NATO

calin georgescu sursa foto: INQUAM Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Clopotele de alarmă sună la Bruxelles după ce un candidat de extremă dreapta, pro-rus, a apărut de nicăieri și a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Victoria la primul tur al alegerilor din România a lui Călin Georgescu, candidatul de extremă dreapta, pro-rus, stânește temeri că Moscova ar putea încerca să atragă în tabăra sa România, membră a NATO și a UE – stat central și est-european cu 19 milioane de locuitori – după alegerile contestate din Moldova și Georgia, relatează Politico.

Georgescu, care nu aparține niciunui partid politic și are aproximativ 3,8 milioane de aprecieri pe TikTok, se potrivește în multe privințe tipului de populist radical de dreapta din anul 2024: Vorbește clar, se ferește de ortodoxia occidentală, este detestat de media mainstream și este un sceptic al UE și NATO.

Candidatul ultranaționalist l-a învins pe candidatul liberal reformist Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea cu 19,2% din voturi.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Elena Lasconi, adversara lui Georgescu în turul al doilea, a avertizat că românii trebuie să se unească pentru a împiedica revenirea sub dominația Rusiei.

Ea a îndemnat mulțimea din București să nu lase frustrarea față de actuala putere a statului „să devină o vulnerabilitate exploatată de Rusia”.Victoria lui Georgescu în primul tur a fost șocantă, având în vedere că România era considerată un membru de încredere al UE și NATO. Dacă Bucureștiul se va îndrepta spre o direcție mai antieuropeană și pro-rusă, acest lucru ar putea submina capacitatea UE de a funcționa și ar face dificilă crearea unui consens între statele membre.

„Rezultatul acestui candidat pro-rus, tăcut dar extremist, face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, a declarat Siegfried Mureșan, un deputat român conservator în Parlamentul European.

De asemenea, rezultatul surprinzător din România coincide cu încercările mai ample ale Rusiei de a aduce țările din interiorul Uniunii Europene sau din vecinătatea sa în tabăra pro-Moscova.

Observatorii electorali au avertizat poporul cu privire la eforturile Rusiei de a influența rezultatele alegerilor recente din Moldova și Georgia.

Din păcate, liderii de stat ai Ungariei și Slovaciei, ambele țări membere UE, au adoptat deja viziuni pro-ruse și, în curând, li s-ar putea alătura și Cehia, dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.

„Dacă urmăriți ce fac rușii în această regiune, știți că România este foarte importantă pentru ei”, a declarat Milan Nič, analist la Consiliul german pentru relații externe.

„Planul lor este să izoleze România de Marea Neagră … este scenariul obișnuit al rușilor”, a adăugat el.

România, care se învecinează cu Ucraina la marginea estică a blocului, a jucat până în prezent un rol de sprijin în susținerea Kievului de către Occident. Conflictul a ridicat, de exemplu, importanța strategică a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră. Dar toate acestea ar putea fi date peste cap dacă Georgescu câștigă.

Îngrijorările cu privire la o posibilă interferență, încă nedovedită, în România sunt generate de faptul că Georgescu a obținut o victorie fulminantă, cu 22,9% din voturi, în pofida faptului că nu a fost susținut de niciun partid, iar sondajele obținute nu i-au relevat deloc popularitatea.

„El este produsul vidului din politica românească și probabil al banilor rusești. Dacă poți cheltui atât de mulți bani pe TikTok dintr-o dată, ridică semne de întrebare”, a completat Milan Nič.

România ar putea privi situația alegerilor din Republica Moldova ca pe un wake up call

Siegfried Mureșan, o figură proeminentă a Partidului Popular European, a subliniat legătura între România și Republica Moldova, unde președintele pro-european Maia Sandu a avertizat în mod repetat cu privire la eforturile majore ale Rusiei de a influența alegerile din țara sa în favoarea candidaților pro-Moscova.

„Acum trei săptămâni, Moldova a respins o astfel de influență și a ales un președinte pro-european. Acum românii trebuie să facă același lucru”, a adăugat Mureșan, care face parte din Partidul Național Liberal (PNL) din România. Candidatul partidului său s-a clasat pe locul cinci, cu un sprijin de 8,8 %.

Acum, teama la Bruxelles este că Georgescu ar putea câștiga în turul doi din 8 decembrie și ar adăuga și România pe o listă tot mai lungă de țări ai căror lideri sunt critici față de UE și NATO și prietenoși cu președintele rus Vladimir Putin.

Atât premierul ungar Viktor Orbán, cât și premierul slovac Robert Fico au criticat eforturile Occidentului de a ajuta Ucraina împotriva războiului de agresiune al Rusiei. Georgescu a criticat faptul că SUA are un scut antirachetă cu baza în România și l-a descris pe Putin drept un „om care și-a iubit țara”.

„Este un semnal de alarmă – unul dintre multe altele”, a adăugat Nič.

Thanasis Bakolas, secretarul general al PPE, a avertizat că performanța lui Georgescu este o dovadă a creșterii „extremismului” în întreaga UE. „Această luptă împotriva populismului, împotriva extremismului – este fără sfârșit”, a spus el. „Lupta trebuie să continue”.

PPE, cel mai mare grup politic al UE, are responsabilitatea de a „acționa ca reprezentant nu numai împotriva extremelor, ci și în sprijinul unei coaliții centriste mari și viabile”.

Băsescu și-a expus public părerea despre candidatul pro-rus

Cu toate acestea, nu toată lumea este îngrijorată că Georgescu ar putea deveni următorul lider al României. Traian Băsescu, președinte al României 2004-2014, a declarat că nu crede că Georgescu se va impune în turul al doilea și că românii în general sunt încă „foarte pozitivi” față de UE și NATO.

Dar, a avertizat el, alegătorii români sunt „foarte furioși” că corupția a revenit în țara lor și că sistemul de justiție este din nou „sub control politic”. Acest lucru ar putea duce la înfrângerea partidelor de guvernământ din țară la viitoarele alegeri parlamentare de duminică, a spus el.

„Ceea ce au făcut cele două partide, din coaliția de guvernare, în ultimii doi ani este un dezastru”, a spus el, referindu-se la Partidul Social Democrat și la Partidul Național Liberal. „Bănuiesc că vor pierde puterea”.

După victoria sa de duminică, Călin Georgescu a obținut susținerea politicianului de extremă dreaptă George Simion. Dacă ar obține toate voturile lui Simion în turul al doilea, Georgescu ar avea 36,82% sanse să câștige.

Multe se vor rezuma la întrebarea dacă unii susținători ai curentului tradițional vor alege să îl susțină pe candidatul pro-rus în această săptămână.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: