Liderii europeni au ajuns joi noapte la un acord cu privire la numele viitorilor președinți ai Comisiei și Consiliului și al șefului serviciului de politică externă al UE, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Liderii UE au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.
În cadrul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles, liderii naționali i-au ales, de asemenea, pe portughezul António Costa și pe estoniana Kaja Kallas pentru cele mai înalte funcții din cadrul Consiliului European și, respectiv, din cadrul serviciului de politică externă al UE.
Von der Leyen și Kallas așteaptă acum votul decisiv al Parlamentului European, programat în 14 iulie. Majoritatea formată din cele trei familii europene e una fragilă și e de așteptat un vot strâns, cu opoziția grupului ECR condus de premierul italian Giorgia Meloni.
De remarcat că președintele Klaus Iohannis, care a ratat funcția de secretar general al NATO, nu a fost nominalizat pentru nici una dintre funcțiile de top din UE.
Decizia de a numi trei politicieni cu experiență în funcții de conducere la nivelul UE a fost un pariu aparent sigur al liderilor de a menține puterea coaliției sale centriste, în contextul în care dreapta dură s-a impus mai puternic în Franța, Germania și alte părți ale UE în alegerile europene.
Anunțul liderilor vine în contextul în care Uniunea Europeană este flancată de o incertitudine relativă de ambele părți: Cu alegerile iminente din Regatul Unit, care vor duce cel mai probabil la o schimbare a conducerii politice pentru prima dată în ultimii 14 ani, și cu invazia Rusiei în Ucraina, care continuă în al treilea an.
Iar în inima blocului, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în mod neașteptat alegeri anticipate, după ce extrema dreaptă i-a învins partidul în alegerile europene din iunie.
În cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii liderilor, Kallas, care este actualul prim-ministru al Estoniei, a declarat despre trio: “Facem o echipă grozavă”.
Prin intermediul transmisiunii în direct de la Lisabona, fostul prim-ministru portughez António Costa a apărut pentru scurt timp și a declarat că este “încântat” să facă parte din “echipă” cu von der Leyen și Kallas.
Marți, șase negociatori din cele trei principale grupuri politice centriste europene i-au aprobat pe von der Leyen, Costa și Kallas pentru aceste funcții. Joi, ceilalți lideri au sprijinit aceste decizii.
La începutul săptămânii, prim-ministrul italian Giorgia Meloni a arătat clar omologilor săi că este supărată că a fost lăsată în afara negocierilor pentru posturile de conducere, având în vedere că gruparea sa politică din Parlamentul European este acum a treia ca mărime după alegerile europene din iunie. Joi seara, ea s-a abținut de la susținerea unui al doilea mandat pentru von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas.
Ulterior, ea a scris pe Twitter despre lipsa sa de sprijin pentru cei trei propuși pentru rolurile principale: “Am decis să nu le susțin din respect pentru cetățeni și pentru indicațiile care au venit de la acești cetățeni în timpul alegerilor. Continuăm să lucrăm pentru a da în sfârșit Italiei ponderea pe care o merită în Europa.”
Premierul ungar Viktor Orbán a votat împotriva unui al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen, s-a abținut la votul pentru Kaja Kallas ca șef al politicii externe a UE și a votat în favoarea lui António Costa ca președinte al Consiliului, a declarat un diplomat UE.
Von der Leyen se confruntă acum cu un vot pe muchie de cuțit în Parlamentul European, pe care chiar și aliații ei de partid recunosc că va fi mai dificil să îl obțină. Votul ar putea avea loc chiar la 18 iulie.