Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP – afiliate la Federația Publisind și Blocul Național Sindical – organizează joi un miting de protest la Ministerul Finanțelor, la ora 11.00.
Sindicatele cer aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislație.
Astfel, sindicatele polițiștilor și polițiștilor de penitenciare solicită:
- acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017);
- actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite;
- actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010;
- indexarea pensiilor militare și a salariilor, corelat cu inflația reală;
- completarea legii bugetului de stat cu sumele necesare.
Sindicatele susțin că încă din anul 2009 drepturile salariale ale polițiștilor, polițiștilor de penitenciar, militarilor și personalului contractual sunt suspendate, plafonate, menținute la un nivel inferior, blocate sau generic spus „înghețate”.
„Niciuna dintre cele trei legi de salarizare emise din 2009 nu s-a aplicat în cazul angajaților din sistemul de ordine publică și siguranță națională, iar acum, când Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice trebuia să se aplice în integralitate, din nou, polițiștii, polițiștii de penitenciare, militarii și personalul contractual sunt „sacrificații de serviciu””, afirmă acestea.
Potrivit lor, în continuare, o serie de elemente salariale sunt acordate la nivelul anului 2009, ceea ce produce discriminări și inechități salariale. „Chiar și instanța supremă a constatat că nu sunt respectate drepturile salariale iar prin suspendarea aplicării Legii 153/2017, am ajuns în situația în care disparitățile salariale s-au adâncit, provocând nemulțumiri, demisii și lipsă de atractivitate pentru profesiile din sistem”, spun sindicatele.
Ele afirmă că, cu toate că a fost acceptată propunerea noastră de actualizare a „salariului de grad” care nu a mai fost actualizat de 13 ani, în continuare s-au menținut prin OUG „înghețarea” unor drepturi salariale care deși sunt actualizate în baza unor mecanisme obiective, acestea sunt plătite în continuare la nivelul anilor precedenți. În concret, norma de hrană este plătită la 75% din suma la care are dreptul fiecare angajat, iar drepturile de echipament se mențin plafonate deși prețul articolelor nu poate fi ținut pe loc (singura soluție – se face rabat de la calitate), potrivit acestora.
„Este nevoie să înțeleagă guvernanții că toate aceste măsuri fiscal-bugetare, de plafonare, suspendare, menținere la un nivel scăzut a drepturilor salariale reprezintă un atentat la siguranța națională în condițiile în care nu trece o zi fără demisii, angajații se pensionează din cauza lipsei de predictibilitate iar la școlile de agenți/subofițeri am ajuns la o concurență de 1 candidat pe 1 loc.
În condițiile în care costurile au explodat, salariile polițiștilor și polițiștilor de penitenciare sunt ținute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obținute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaților nu li se impun restricții, interdicții, integritate absolută și o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală. Revendicăm – respectul cuvenit profesiilor noastre!”, conchid sindicatele polițiștilor.