Polonia, prima țară din lume care ar putea majora dobânda în 2022

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, va pune probabil în scenă prima majorare din lume a dobânzii, în 2022, intensificând lupta contra inflaţiei, care ar urma să atingă un nivel record, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

După ce oficialii Băncii Centrale a Poloniei au majorat semnificativ estimarea privind inflaţia în 2022, majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă marţi la o majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază, la 2,25%.

După ce a majorat de trei ori costurile de împrumut la ultimele trei şedinţe, Comitetul de politică monetară încă este în urma statelor vecine, Ungaria şi Cehia, care sunt în fruntea înăspririi politicii monetare în Europa.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, avertiza săptămâna trecută că rata inflaţiei va depăşi nivelul de vârf de 8% în iunie şi a indicat că sunt necesare mai multe majorări de dobândă.

“Comitetul de politică monetară va majora rata dobânzii cu 50 de puncte de bază”, a apreciat Piotr Poplawski, economist la ING Bank Slaski, citând sporirea aşteptărilor inflaţioniste şi riscul în creştere al spiralei salarii-preţuri.

Acesta a adăugat: “Aşteptata majorare a dobânzii ar putea fi chiar mai ridicată, dar riscul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului rămâne ridicat”.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *