Polonia şi Ungaria frânează planurile UE privind un impozit minim pentru multinaţionale

viktor orban sursa foto: Consiliul European

Polonia şi Ungaria şi-au exprimat opoziţia faţă de o adoptare rapidă în dreptul european a unui un impozit minim global de 15% pe profiturile multinaţionalelor, una din priorităţile preşedinţiei franceze a UE, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană încearcă să includă în legislaţie un acord istoric convenit de aproape 140 de ţări, care obligă guvernele să introducă un impozit minim de 15% pe profiturile generat de cele mai mari companii ale lumii.

Comisia Europeană ar vrea ca UE să devină prima jurisdicţie care transpune în lege acest acord internaţional, convenit sub egida OECD, în vederea unei intrări în vigoare încă de la 1 ianaurie 2023.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre UE. Polonia s-a plasat marţi în fruntea unui mic număr de ţări membre care sunt reticente la ideea unui impozit minim pentru multinaţionale, cu prilejul unei reuniuni miniştrilor europeni ai Finanţelor prezidată de francezul Bruno Le Maire.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Impozitul minim pe profiturile multinaţionalelor nu este decât o parte (aşa-numitul pilon doi) din acordul convenit sub egida OECD. Comisia Europeană a prezentat în data de 22 decembrie un proiect de directivă pentru transpunerea sa în dreptul european. Însă autorităţile de la Budapesta şi Varşovia cer să se meargă simultan şi cu privire la primul pilon. Acesta prevede impozitarea companiilor acolo unde acestea îşi realizează profiturile. Sunt vizate astfel marile companii din sectorul Internetului. Problema este că acest prim pilon nu este complet finalizat.

“Polonia nu poate susţine introducerea unilaterală de către UE a unui impozit minim mondial, care i-ar reduce competitivitatea, lăsând la o parte primul pilon”, a declarat ambasadorul Poloniei la Uniunea Europeană, Arkadiusz Plucinski. “În acest scop, insistăm pe propunerea noastră…care constă în legarea juridică a celor doi piloni”, a adăugat Plucinski.

La rândul său, ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga, a afirmat că lăsarea deoparte a primului pilon “ar pune în pericol presiunea politică asupra ţărilor terţe pentru ca acestea să pună în practică acordul”.

Rezistenţa Poloniei şi Ungariei, care au semnat totuşi acordul convenit sub egida OECD, intervine într-un context al tensiunilor între instituţiile europene şi cele două state membre care sunt acuzate că nu respectă valorile UE.

“Nu puteţi să acceptaţi un acord la nivelul OECD şi când acest acord este transcris într-o directivă, exact în aceiaşi termeni, să explicaţi că acordul nu mai înseamnă nimic”, a spus ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, apreciind că această atitudine este de neînţeles. Cu toate acestea, Bruno Le Maire a promis că va discuta cu omologii săi pentru a depăşi reticenţele astfel încât să se ajungă la un acord în perioada preşedinţiei franceze.