În UE, datele arată că, în trimestrul al treilea din 2022, ponderea femeilor care lucrează cu jumătate de normă în totalul persoanelor ocupate de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani era mai mare (28%) decât cea a bărbaților (8%), femeile reprezentând cele mai mari ponderi în toate categoriile profesionale (definite de ISCO). La nivel de țară, femeile au înregistrat ponderea mai mare a lucrătorilor cu jumătate de normă în totalul persoanelor angajate cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani în toate țările UE, cu excepția României, unde ponderea bărbaților a fost mai mare: 4% pentru bărbați față de 3% pentru femei. Î
În trimestrul al treilea din 2022, 48% dintre femeile ocupate în ocupații elementare lucrau cu jumătate de normă, față de 19% dintre bărbații angajați. Această categorie care se referă, printre altele, la ajutoare, femei de serviciu sau ajutoare la prepararea alimentelor a înregistrat cea mai mare diferență între cotele de femei și bărbați care lucrează cu timp parțial (29 de puncte procentuale (pp)). Acest grup principal de ocupații a fost urmat de lucrătorii din domeniul serviciilor și vânzărilor (35% femei față de 15% bărbați) și de tehnicieni și profesioniști asociați (26% față de 7%).
Cele mai mici diferențe între procentele de lucrători cu jumătate de normă în rândul femeilor și bărbaților s-au înregistrat în categoriile ocupațiilor de conducere (10% femei vs. 3% bărbați) și operatori de instalații și mașini (13% vs. 5%), cu o diferență de 7 și, respectiv, 8 pp.
La nivel de țară, femeile au înregistrat ponderea mai mare a lucrătorilor cu jumătate de normă în totalul persoanelor angajate cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani în toate țările UE, cu excepția României, unde ponderea bărbaților a fost mai mare: 4% pentru bărbați față de 3% pentru femei. În Bulgaria, ponderea femeilor și a bărbaților care lucrează cu jumătate de normă a fost foarte asemănătoare.
Țările de Jos au înregistrat cea mai mare pondere a femeilor care lucrează cu jumătate de normă, 63% din totalul ocupării forței de muncă, față de 24% pentru bărbați, și cea mai mare diferență între femei și bărbați (39pp). Celelalte țări din UE care au înregistrat cele mai mari diferențe între femei și bărbați au fost Austria (39 pp) și Germania (37 pp).