Constructorul german de automobile sport Porsche AG analizează preluarea unei participaţii la Varta AG, în contextul în care producătorul de baterii cu probleme cântăreşte diferite opţiuni pentru a-şi restructura datoriile, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.
Potrivit acestor surse, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, constructorul auto intenţionează să preia nu doar o participaţie majoritară la divizia de baterii pentru automobile electrice a Varta dar şi o participaţie minoritară la întregul grup Varta.
Porsche a confirmat că este deschis la ideea de a juca un rol în procesul de restructurare a grupului Varta, în ideea de a „păstra în Germania această tehnologie cheie”.
Porsche îşi urmăreşte propria sa strategie cu privire la bateriile pentru automobilele electrice, care să completeze planurile grupului mamă Volkswagen AG. Strategia celor de la Porsche include construirea de celule de baterii via societatea mixtă Cellforce, precum şi planuri pentru o facilitate de producţie cu o valoare de 3,3 miliarde euro, pentru care Porsche caută parteneri financiari şi strategici.
Într-un comunicat de presă difuzat duminică, Varta a informat că analizează două propuneri pentru restructurarea sa financiară, împreună cu creditori şi potenţiali investitori. Printre aceştia se numără Porsche, o companie controlată de antreprenorul austriac şi acţionarul majoritar Michael Tojner precum şi alte părţi interesate. Toate opţiunile potenţiale de restructurare pentru Varta vizează injectarea de noi fonduri cu o valoare de „ordinul zecilor de milioane de euro”, a subliniat compania. De asemenea, ambele propuneri ar presupune delistarea acţiunilor Varta în timp ce anumiţi creditori ar suferi o restructurare „semnificativă” a datoriilor.
Acţiunile Varta au înregistrat o cădere de 80% la deschiderea bursei de la Frankfurt, după care au fost oprite de la tranzacţionare. Căderea a şters 350 milioane de euro din valoarea companiei.
Producătorul de baterii este în discuţii cu creditorii după ce nu a reuşit să îşi revină, aşa cum se aştepta, după o restructurare a datoriilor în 2023. Compania a dat vina pe diminuarea cererii pe pieţele sale de bază precum şi pe impactul unui atac cibernetic din luna februarie.
Sursele citate de Bloomberg susţin că, în conformitate cu un potenţial acord pentru stabilizarea Varta, ar urma să fie făcută o nouă investiţie de 100 de milioane de euro. Însă participaţiile deţinute de actualii acţionari ai Varta vor fi puternic diluate. De asemenea, băncile ar urma să piardă aproape jumătate din solicitări, peste 485 de milioane de euro, în cadrul operaţiunii de salvare, au adăugat sursele.